Newsflash
Știri

SNMF: a început Conferința Națională a Medicilor de Familie

de L. Budin - nov. 5 2021
SNMF: a început Conferința Națională a Medicilor de Familie

În discursul rostit la deschiderea lucrărilor, Dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a făcut un rezumat al luptei pe care medicii de familie o duc în pandemie.

Conferința are loc până pe 7 noiembrie și se desfășoară online, tema principală a lucrărilor fiind „Medicina de familie – serviciul de permanență al sistemului sanitar pe durata pandemiei”, se arată într-un comunicat.

conferinta-snmf
Sursă foto: Facebook Societatea Națională de Medicina Familiei

 

În cadrul programului științific al conferinței vor fi prezentate „abordări noi, creative și bine documentate” despre experiența clinică a medicilor de familie dar și prezentări de teme din alte specialități, adresate medicilor de familie, ateliere de lucru pe grupuri de specialități și prezentări de caz.

Mesajul de deschidere a rezumat lupta pe care medicii de familie o duc în această perioadă și piedicile întâmpinate.

Reamintesc faptul că noi, medicii de familie am fost încă de la începutul pandemiei ostașii puși în linia întâi, fără arme și fără uniforme de luptă, fără vreun sprijin cât de mic din partea autorităților. (...) Ne-am asumat rolurile de educator de sănătate, de promotor al vaccinului și al imunizării, de sfătuitor și de consilier pentru vaccinare, pe lângă monitorizarea izolaților la domiciliu și participarea deja cunoscută la activitatea centrelor de vaccinare sau vaccinarea anti-COVID în cabinetele noastre”, a spus dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.

Medicii de familie sunt cea mai vaccinată categorie profesională, a continuat vorbitorul. 

Ducem propriile campanii de informare individuale și în masă, am făcut afișe și pliante și le-am distribuit la cabinete medicale, la prefecturi și primării, la direcțiile de sănătate publică. (...) Astăzi, 2.000 de colegi lucrează în centre de permanență, 4.000 vaccinează anti-COVID în cabinetele proprii și încă pe atâția, cel puțin, lucrează sau au lucrat în centre de vaccinare. La nici 10.000 de medici de familie care am mai rămas în țară, în medie fiecare are încă cel puțin o activitate zilnică în plus față de programul obișnuit de cabinet, semnificativ prelungit deja”, a mai arătat președintele SNMF.

Dr. Dina Mergeani consideră că medicii de familie fac obiectul unei campanii continue de denigrare și că li se pun impută toate nereușitele sistemului.

Drept sprijin, în schimb, suntem asaltați de sarcini tot mai multe, multe dintre ele inutile, birocratice și neprofesionale. În loc să facem ceea ce avem de făcut pentru pacienții noștri, trebuie să descâlcim cotloanele sistemului sanitar, să citim printre rânduri legile care apar, ca să identificăm la timp capcanele care ne sunt întinse parcă dinadins”, a afirmat dr. Mergeani.

Următorul eveniment științific și la scară națională al medicilor de familie este programat în primăvara anului 2022, la Alba-Iulia - o conferință hibrid cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de familie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe