Newsflash
Știri

Oradea: Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie

de L. Budin - mai 16 2023
Oradea: Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie

Un subiect de interes și de actualitate care va fi abordat în cadrul evenimentului este inteligența artificială în ecografie.

Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) va avea loc, în perioada 18 - 20 mai la Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind pentru a treia oară organizată în municipiu. Evenimentul a ajus la cea de-a 26-a ediție. Organizatori sunt SRUMB și Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Oradea, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (Secția Clinică Gastroenterologie), se arată într-un comunicat

Tematicile din cadrul cursurilor cuprind: afecțiunile urologice, afecțiunile tubului digestiv (inclusiv eco-endoscopie), afecțiunile endocrinologice și ecografia mamară. 

 

Curs teoretic și practic pentru studenți

Două cursuri merită o atenție specială, fiindcă unul se adresează direct studenților, având atât o parte teoretică, cât și aplicații hands-on la ecograf. Al doilea curs interesant este cel de POCUS (Point-of- Care Ultrasound), acesta fiind adresat medicilor care sunt mai puțin familiarizați cu ecografia, dar care pot să se folosească de această metodă în viitor pentru orientarea cazului spre specialitatea de care ține afecțiunea pacientului. Ecografia se poate face de către medicul care nu este neapărat specializat pe partea de ultrasonografie, la punctul de contact unde se află pacientul (policlinică, domiciliu). Acest tip de ecografie are rolul de a  orienta mai rapid spre diagnosticul corect, utilizând ecografe ultraportabile. Programul din prima zi va cuprinde de asemenea un maraton de cazuri clinice comentate.

 

Inteligența artificială în ecografie

Zilele de vineri și sâmbătă vor fi dedicate conferinței, având multiple mese rotunde cu privire la diferite tematici: conferința societății mondiale de ultrasonografie (WFUMB) cu privire la ecografie în urgențe, afecțiunile hepatice (tumori primare și secundare), tumori de căi biliare și colecist, ecografia musculo-scheletală, ecografie toracică, afecțiunile splinei, rinichiului, ecografie pediatrică, elastografia ca metodă de diagnostic, anatomie ecografică și tehnici doppler și de ecografie cu substanță de contrast. 

Un subiect de interes și actualitate care va fi abordat în cadrul conferinței este inteligența artificială în ecografie. De asemenea, vor fi prezente o serie de firme producătoare de aparatură ultrasonografică.

De asemenea, vor avea loc sesiuni pentru lucrările științifice înscrise în cadrul conferinței. Aceste sesiuni sunt dedicate tinerilor cercetători, aceștia având și posibilitate de a participa la concursuri cu premii.

 

Schimb de experiență științifică

Președintele comitetului de organizare al conferinței este prof. univ. dr. Ciprian Brisc, medic primar gastroenterologie și șeful Secției Clinice Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Dr. Brisc este de asemenea președintele ales al SRUMB pentru perioada 2024-2026.

Alături de cele 70 de personalități medicale invitate ca lectori, până în momentul de față, în prima zi de cursuri s-au înscris 167 de cursanți, iar pentru vineri și sâmbătă, s-au înscris 420 de participanți. De menționat faptul că cei interesați se pot încă înscrie pe site-ul dedicat conferinței.

„Toate eforturile noastre vor fi îndreptate spre crearea unui cadru propice, care să faciliteze accesul întregii comunităţi de specialişti ce practică metoda bazată pe ultrasunete la acest schimb de experienţă ştiinţifică valoroasă, cu obiective clare, orientate spre creşterea calităţii actului medical diagnostic şi terapeutic. Ne dorim înscrierea manifestării în seria celor memorabile, marca SRUMB şi vă aşteptăm cu drag să ne fiţi alături la această experienţă ştiinţifică şi culturală pe care Oradea o va găzdui cu entuziasm”, a transmis, în mesajul postat pe pagina evenimentului, prof. univ. dr. Ciprian Brisc.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe