Newsflash
Știri

Screening de cancer la sân. Suntem pe ultimele două locuri în UE!

de Dr. Laura Davidescu - dec. 17 2019
Screening de cancer la sân. Suntem pe ultimele două locuri în UE!

România are nevoie de un program de screening pentru cancer mamar, aceasta este concluzia caravanei „Nu am făcut destul”, care a descoperit în sate de trei ori mai multe cazuri de cancer decât arată statisticile.

Astăzi, 17 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a prezentat rezultatele campaniei de investigații gratuite din mediul rural – “Nu am făcut destul”. De asemenea, s-a semnat Acordul pentru Inițierea Programului Național de Screening pentru Cancerul de Sân între Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și reprezentanți ai Senatului, Camerei Deputaților și Ministerului Sănătății.

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a treia cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile între 50 și 69 de ani, conform studiului Globocan 2018 al OMS.

În fiecare oră, e diagnosticat un caz nou de cancer de sân. Și totuși, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. Din păcate, România este una din ultimele două țări din Uniunea Europeană rămase fără un program național de screening pentru cancerul de sân. Bulgaria a făcut o încercare în 2009, dar a eșuat. România este însă și azi în stadiul programelor-pilot la nivel județean sau, cel mult, regional.

Campania „Nu am făcut destul”, ediția a VI-a, s-a încheiat anul acesta cu trei cazuri deja diagnosticate și două în curs de clarificare după testarea ecografică a 854 de femei din mediul rural.

Iată în infograficul de mai jos cele mai importante date care au reieșit din campanie.

Infografic Rezultate caravană

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe