Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 12% dintre paciente, depistate cu cancer de sân în cadrul unui program screening

de Magdalena Tănăsescu - dec. 12 2023
Peste 12% dintre paciente, depistate cu cancer de sân în cadrul unui program screening

Peste 1.300 de femei au fost investigate în Centrul Regional de Screening din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, peste 12% dintre paciente fiind depistate cu cancer de sân.

Potrivit unei postări pe Facebook, unitatea spitalicească a fost, timp de doi ani, parte a proiectului regional de screening mamar inițiat de Spitalul Clinic Municipal Timișoara și Institutul Oncologic „Ioan Chiricuță” din Cluj Napoca. 

 

Proiectul a însemnat testare mamografică cu dublă citire, realizarea unor evaluări ecografice în cazul apariției unor suspiciuni de neoplasm mamar, biopsierea și confirmarea histopatologică a probelor prelevate prin biopsie, dar și trimiterea la tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Peste 12 la sută dintre paciente au fost depistate pozitiv în urma investigației mamografice. Majoritatea provin din mediul urban.

 

„Programul a însemnat un examen mamografic care s-a derulat gratuit pentru pacientele între 50 și 65 de ani din regiunea de vest a României. Spitalul Victor Babeș a fost implicat atât în această etapă inițială de screening mamografic, cât și în etapele a doua și a treia, cea de ecografie și cea de biopsie mamară, fiind o dorință de a identifica precoce aceste neoplazii în cadrul doamnelor din regiunea de vest din România”, a declarat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

 

Programarile pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe