Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rata prematurităţii în SUUB, mai mare decât media pe ţară

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 19 noiembrie 2021

Dintre bebelușii născuţi înainte de termen la SUUB, aproximativ 10% au venit pe lume cu greutatea sub 1.000 de grame și au avut nevoie de spitalizare pe o perioadă de câteva luni.

foto-prematurDurata cea mai lungă de spitalizare în Terapie Intensivă nou-născuţi a Maternităţii din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă București ( SUUB) a fost de șase luni, fiind vorba de un bebeluș de 500 de grame, cu o patologie complexă, care a necesitat multe intervenţii medicale.

Aceste date, precum și alte informaţii au fost prezentate într-o conferinţă de presă organizată la UMF „Carol Davila” cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii, marcată anual la 17 noiembrie.

În 2021, la SUUB, unde sunt direcţionate multe sarcini cu risc, rata prematurităţii a fost mai mare decât media naţională (de 9%), ajungând la aproximativ 13%.

Aproximativ 10% dintre bebelușii prematuri care au venit pe lume în această unitate au avut greutatea sub 1 kilogram, necesitând spitalizare pe o perioadă de două-trei luni.

„Pandemia a reprezentat o provocare pentru medici în soluţionarea unor probleme medicale, dar și în ceea ce privește gestionarea contactului mamă-copil, care a fost limitat din motive epidemiologice. Chiar dacă asta a însemnat un stres pentru mămici, siguranţa copiilor a fost prioritară”, a declarat dr. Adriana Dan, medic șef Secţia Neonatologie din cadrul SUUB.

 

Statistici neoficiale îngrijorătoare

Dacă la nivelul anului 2017 erau raportate 1.842 de nașteri premature în București, cu o medie naţională de 14.500 de prematuri, în prezent, conform statisticilor neoficiale, numai în Capitală au fost înregistraţi, lunar, aproximativ 400 de bebeluși născuţi înainte de termen, ceea ce înseamnă o medie anuală de aproximativ 5.000 de copii, se arată într-un comunicat al Clinicii CRON Phoenix.

Reprezentanţii clinicii oferă gratuit, în contextul Zilei Mondiale a Prematurităţii, 100 de evaluări ale dezvoltării bebelușului prematur pentru a diminua riscul unor probleme ulterioare de sănătate.

Citiți și: Evaluări gratuite pentru bebeluși, de Ziua Mondială a Prematurității

Etichete: suub ziua prematuritatii nastere prematura prematuri rata prematuritate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.