Newsflash
Știri

Evaluări gratuite pentru bebeluși, de Ziua Mondială a Prematurității

de Florentina Ionescu - nov. 17 2021
Evaluări gratuite pentru bebeluși, de Ziua Mondială a Prematurității

Anual, la 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Prematurităţii. O clinică de ortopedie din capitală oferă gratuit 100 de evaluări ale dezvoltării pentru bebelușii prematuri.

La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an. Asta înseamnă că aproximativ un copil din zece este un copil prematur și cifrele sunt în creștere.

evaluari ziua mondiala a prematuritatii
Fotografie creată de Laura Garcia, de la Pexels

Dacă la nivelul anului 2017 erau raportate 1842 nașteri premature în București (cu o medie națională de 14.500 de prematuri), în prezent, conform statisticilor neoficiale, numai în București au fost înregistrați lunar aproximativ 400 de bebeluși născuți înainte de termen (ceea ce înseamnă o medie anuală de aproximativ 5.000 de copii), se arată într-un comunicat transmis redacției.

O statistică îngrijorătoare, observată și de specialiștii din cadrul Clinicii CRON Phoenix, un centru de recuperare și reabilitare a copiilor cu afecțiuni ortopedice și neuro-motorii: ponderea copiilor născuți prematur tratați în acest centru în ultimul an este cu 15% mai mare față de anul precedent, arată sursa menționată. 

Vă recomandăm un interviu cu dr. Valentina Contanu: Importanța ecografiei de șold în ortopedia pediatrică 

„Îngrijorător este faptul că bebelușii prematuri au nevoie de asistență medicală, evaluări și investigații pentru încă cel puțin unul-doi ani de la momentul externării sau chiar ani de zile în cazurile severe. Este știut, la nivel mondial, că nașterea prematură vine la pachet cu o serie de complicații, în primul rând neuro-motorii, care pot trena până la vârste mari dacă nu se intervine rapid prin evaluări și programe de recuperare. De Ziua Mondială a Prematurității, ne alăturăm și noi acestei cauze și oferim gratuit 100 de evaluări ale dezvoltării bebelușului prematur pentru a diminua din problemele ulterioare. Cu alte cuvinte, să prevenim astăzi pentru bucuria vieții de mâine!”, a spus Dr. Valentina Contanu (foto), medic ortoped pediatru și cofondator al clinicii menționate.

Valentina Contanu

Sărbătorită încă din 2009, Ziua Mondială a Prematurității este de fiecare dată o oportunitate de a atrage atenția asupra importanței monitorizării copiilor născuți înainte de termen în prima parte a vieții pentru diagnosticarea posibilelor întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie.

Un bebeluș este considerat prematur, dacă se naște mai devreme de 37 de săptămâni. Timpul pe care îl petrece în incubator la ATI, în prezența medicilor, aparatura medicală, testele zilnice – sunt pentru bebeluș adevărate provocări.

Însă, externarea din maternitate a unui bebeluș prematur este prima etapă încheiată cu succes. Ulterior, în următoarele aproximativ șase luni este necesară o altă serie de examinări și evaluări extrem de importante pentru buna dezvoltare a acestuia.

„Evaluările neuro-motorii, neurologice, ortopedice fac de multe ori diferența dintre o stare bună de sănătate și ani de recuperare medicală. Hipotonia, hipertonia precum și alte afecțiuni neuro-musculare sunt greu de identificat de către părinți. De aceea este important ca bebelușii născuți prematur să fie evaluați de către specialiști, după ieșirea din maternitate; și de aceea vrem ca părinții să știe că există centre cu echipe multidisciplinare gata să diagnosticheze corect orice abatere de la graficul de dezvoltare. ” afirmă Florin Lixandru, kinetoterapeut și cofondator al clinicii.

Diagnosticul precoce, un deziderat

Afecțiunile neuro-motorii cu care se poate confrunta un bebeluș prematur au soluție și pot fi tratate, dacă sunt depistate în primele săptămâni de viață.

Este important pentru un părinte să știe că, apelând la un centru de recuperare și reabilitare a copiilor cu afecțiuni ortopedice și neuro-motorii, cazul micuțului său este tratat multidisciplinar de către ortoped pediatru, kinetoterapeut, neurolog pediatru și alți specialiști care-i vor oferi tot sprijinul pentru o dezvoltare cât mai bună.

Cele 100 de evaluări gratuite în cadrul campaniei reprezintă un instrument de impulsionare a părinților în a conștientiza și mai mult importanța prevenției și mai ales a faptului că timpul este prețios, spun inițiatorii acestui demers.

Cu ajutorul acestor evaluări pot fi depistate precoce cele mai des întâlnite afecțiuni, precum: deficite neurologice, deformări osoase, displazii de șold, întârziere în dezvoltare motorie sau de limbaj și comunicare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe