Newsflash
ACTUALITATE Știri

Proiect dedicat creșterii calității serviciilor medicale-sociale în Terapie Intensivă Neonatală

de Florentina Ionescu - nov. 15 2023
Proiect dedicat creșterii calității serviciilor medicale-sociale în Terapie Intensivă Neonatală

Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați a implementat recent un proiect dedicat calității serviciilor medicale-sociale în terapie intensivă neonatală.

Cadrele medicale din Secția Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca și Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați (ARNIS) organizeză o conferință de presă pentru a marca Ziua Mondială a Prematurității. La aceasta sunt invitați și părinții care au beneficiat de îngrijirea bebelușului lor în terapie intensivă, în trecut. 

Ziua Mondială a Prematurității (marcată la 17 noiembrie) este un eveniment dedicat conștientizării provocărilor nașterii premature și celebrează viața copiilor prematuri și a familiilor acestora. Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani; anual, aproximativ 15 milioane de copii din întreaga lume se nasc prematur, aproximativ 1 din 10 copii. [1] 

Și România se aliniază Campaniei de Ziua Mondială a Prematurității 2023, la strategia EFCNI și OMS (Organizația Mondială a Sănătății), și anume de a promova metoda de îngrijire tip cangur. Sloganul campaniei de conștientizare este: „Pași mici, IMPACT mare. Contactul piele-la-piele, imediat după naștere, pentru toți nou-născuții, oriunde, și în maternitate și acasă”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Contactul imediat piele-la-piele, după naștere, între mamă și copil, s-a dovedit extrem de benefic pentru ambii, scăzând ratele mortalității cu 40% și cazurile de sepsis cu 65%. [2] Totodată încurajează alăptarea și hrănirea cu lapte matern și deschide calea pentru îngrijirea Kangaroo Mother Care (KMC) ca practică standard de îngrijire, punând astfel familia în centrul tuturor îngrijirilor neonatale și materne. 

Din 2020 a fost adoptată de Camera Deputaților Ziua națională a copilului prematur din România - 17 noiembrie, la inițiativa Asociației de Neonatologie din România și ARNIS. 

Din 2023 Secția Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a pus accent pe familie ca nucleu al îngrijirilor neonatale, aliniindu-se la tendițele mondiale de îngrijire a nou-născutului cu afecțiuni la naștere. Astfel au fost derulate, în paralel, proiectele SUS-TIN și RISE in family, în beneficiul pacineților îngrijiți în această maternitate. 

Despre proiectul SUS-TIN 

ARNIS a implementat proiectul „SUS-TIN – Creștem (SUS) calitatea serviciilor medicale-sociale în Terapie Intensivă Neonatală (TIN), iar beneficiarii devin ulterior donatori (SUSȚIN)”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Scopul Platformei de digitalizare SUS-TIN este facilitarea comunicării și creșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților (prin comunicarea părinte-copil, educare și informare a părinților), dar și dezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS. 

Ideea proiectului SUS-TIN a rezultat dintr-o bună cunoaștere a nevoilor cu care se confruntă pacienții tratați în secțiile de neonatologie din România, dificultăți sesizate în cei aproape 10 ani de când ARNIS derulează programe în beneficiul părinților, nou-născuților și cadrelor medicale din sistemul medical public. 

Servicii și beneficii pe care le aduce platforma SUS-TIN (https://sus-tin.arnis.ong/)

1. Comunicare video părinți-bebeluș din Terapie Intensivă Neonatală Cluj-Napoca: transmisiune live (fără a fi stocată și fără sunet) a imaginilor cu bebelușul din incubator, doar către propriul părinte, printr-o rețea video de 25 camere, eliminând distanțarea fizică din cauza epidemiilor, sau din cauza programului de muncă al părinților, a limitărilor financiare pentru transport, a locuirii în alte orașe a familiei, etc. Platforma completează contactul fizic și contribuie astfel la integrarea mai ușoară a bebelușului în familie, la reducerea nivelului de stres pentru părinți, la creșterea lactației și la realizarea atașamentului părinte-copil;

2. Educarea părinților despre îngrijirea bebelușului, prin cursuri video (disponibile la nivel național):

-Pentru viitori părinți sau părinți cu bebeluș la termen - Curs de puericultură 

-Pentru părinții cu bebeluș îndelung spitalizat - Cursuri de îngrijire 

3. Fundraising: Accesul la platformă este gratuit, însă părinții pot devii donatori recurenți.

4. Comunicarea rezultatelor pe platformă. Platforma a atras până la această data 200 de utilizatori părinți care au parcurs peste 130 de ore de învățare. Părinții din Cluj-Napoca au beneficiat de peste 180 de ore de transmisie live cu bebelușul în incubator.

„După o muncă de 10 luni de programare IT, am creat platforma SUS-TIN, croită pe nevoile părinților și ale bebelușilor și adaptată modului de lucru al cadrelor medicale din neonatologie. Este un vis devenit realitate, un vis ce va aduce multă alinare părinților fiind în contact cu bebelușii lor și îi va ajuta să fie bine informați și educați”, a declarat Corina Croitoru, președinte și membru fondator ARNIS. 


Notă autor:

Referințe:
[1] Organizația Mondială a Sănătății, Copii: Îmbunătățirea supraviețuirii și a bunăstării, 8 septembrie 2020, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/children-reducing-mortality
[2] Organizația Mondială a Sănătății, Îngrijirea tip cangur: Strategie de implementare pentru extindere adaptabilă la diferite contexte de țară, 16 mai 2023, https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/367625/9789240071636-eng.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe