Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Raed Arafat: Personalul de la UPU va fi completat de rezidenți

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 5 octombrie 2021, ora 16:15

Raed Arafat a anunţat luni noi măsuri pentru completarea personalului de la unităţile de primiri urgenţe.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, luni, 4 octombrie 2021, că toți rezidenţii de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la stagiul de bază, adică la unităţile de primiri urgenţe.

Raed Arafat

„Sunt mulţi rezidenţi în stagii, în diferite secţii. Urmează să fie preluaţi la unităţile de primiri urgenţe pentru completarea personalului. Iar la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută la acest moment şi pentru rezidenţii de ATI, pentru anumite măsuri care urmează să fie aplicate, ca să putem să mobilizăm un număr mai mare de rezidenţi”, a menționat Raed Arafat, scrie Agerpres.

Al doilea ordin, valabil pentru o perioadă de 30 de zile, prevede suspendarea internărilor şi intervenţiilor chirurgicale, precum şi a altor tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.

Potrivit sursei citate, ordinul, adoptat în contextul creşterii cazurilor de SARS-CoV-2, prevede şi introducerea turelor de 12 ore pentru unităţile spitaliceşti cu deficit de personal.  

Astfel, Raed Arafat a subliniat că managerii vor organiza programul şi că este o soluţie temporară bună pentru a eficientiza preluarea pacienţilor în unităţile de primiri urgenţe.

„Pentru unităţile spitaliceşti la care permanenţa nu se poate asigura doar prin intermediul liniilor de gardă, managerii implementează măsura asigurării permanenţei prin ture de 12 ore pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat. Acum, în mare parte unităţile funcţionează aşa. Ai patru medici, vin toţi dimineaţă, stau până pe la ora unsprezece, unu, după care rămâne un singur medic de gardă până a doua zi. Presiunea este foarte mare pe un medic începând cu ora unu până a doua zi, iar medicii, ceilalţi trei, au plecat acasă şi bineînţeles rămân acasă şi vin a doua zi din nou toţi medicii şi din nou se reia treaba aceasta. Acolo unde este deficit, se lucrează în ture, înseamnă că vine un medic 12 ore şi aceasta este recomandarea, de 12 ore, pentru că este foarte greu să stai 24 de ore. Stă 12 ore, pleacă, se odihneşte 24 de ore, mai vine 12 ore, mai face o pauză şi aşa mai departe”, a adăugat Arafat.

Etichete: rezidenti de ATI raed arafat deficit de medici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.