Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihai Craiu: „Doar medicul stabilește când trebuie prescris antibioticul”

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 30 august 2021, ora 12:52

Potrivit unui articol din „The New England Journal of Medicine”, citat de conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, 15% dintre copiii mici, cu vârstă medie de 2 ani, au avut pneumonii produse de bacterii.

Conf. dr. Craiu Mihai, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a amintit de acest studiu pe pagina oficială de pe o rețea de socializare, pagină intitulată Spitalul Virtual pentru Copii.

antibiotice

El a oferit câteva informații extrem de importante în contextul unei „anomalii tipic românești” legată de prescripția de antibiotice.

Conf. dr. Mihai Craiu subliniază că:

„Este o observație de bun simț cea care anticipează creșterea numărului de copii care vor avea boli acute cu febră și tuse, în următoarele luni. Și asta va duce la o altă anomalie tipic românească. O anticipez de pe acum”.

În opinia sa, mulți copii vor primi diagnosticul de „ pneumonie acută” și o prescripție de antibiotic, în scenariul descris mai sus, „uneori în absența oricaror investigații”.

„Iar numărul de copii care vor primi inutil antibiotice estimez ca se va situa în zona zecilor de mii, în proximele luni. Asta va avea un impact foarte mare asupra circulației de germeni multirezistenți în comunitate. Păi cum??? Pneumonia la copil nu se tratează mereu cu antibiotice?? Nu prea... Zic toate protocoalele din lume”, a subliniat medicul pediatru de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu”.

Explicația este dată și de un studiu american din New England Journal of Medicine (care poate fi consultat aici), efectuat pe 2358 copii cu vârstă medie de 2 ani, spitalizați cu pneumonie, confirmată radiologic. 

Dr. Mihai Craiu

„Stiți câți dintre ei au avut pneumonii produse de bacterii? 15%, adică unul din șase copii mici, cu vârstă medie de 2 ani, au o pneumonie ce trebuie tratată cu antibiotice”, a precizat conf. dr. Mihai Craiu, în urma acestui studiu.

Mesajul pe care dorește medicul pediatru să îl rețină îndeosebi părinții este că: „un copil mic cu boală acută, prezentând febră și tuse, nu are pneumonie decât în unele cazuri. Chiar și copiii cu boli severe, spitalizați cu pneumonie, au boala produsă de bacterii doar în 15% din cazuri. Antibioticele date inutil fac la fel de mult rău ca și boala în sine! Toate aceste cazuri trebuiesc evaluate cu ajutorul protocoalelor și tratate doar de către medic. Doar medicul stabilește când trebuie prescris antibioticul”.

Etichete: dr. Mihai Craiu Mihai Craiu prescriptii medicamente antibiotice antibiotic tratament antibiotic utilizare antibiotice administrare antibiotice prescriere antibiotice pneumonii pneumonie pneumonii produse de bacterii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.