Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ce este „boala legionarilor” și de unde vă puteți infecta cu bacteria Legionella

de Florentina Ionescu - aug. 29 2023
Ce este „boala legionarilor” și de unde vă puteți infecta cu bacteria Legionella

Recent, un focar de Legionella a fost depistat în Polonia, el fiind răspunzător de spitalizarea a 71 de pacienți și de decesul a 5 pacienți. Așa că în acest context ne-am propus să aflăm mai multe despre bacteria Legionella.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), anual se raportează peste 1 000 de cazuri de persoane care au contractat boala legionarilor în urma unor călătorii. Riscul de a contracta boala legionarilor în structurile de cazare turistică poate fi însă redus. 

Formă severă de pneumonie 

Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (o infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella, se arată într-o broșură realizată de ECDC. Rata de deces în rândul pacienților este de aproximativ 5-10 %. Nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei Legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă. 

Ce simptome are 

Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor. Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. 

Argentina: mai multe decese cauzate de legioneloză 

În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. 

Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă. 

Bacterii care trăiesc în apă 

Boala legionarilor se contractează prin inhalarea de picături de apă microscopice (aerosoli) contaminate cu bacteria Legionella. Aceste bacterii trăiesc în apă și se multiplică în cazul în care condițiile le sunt propice: de exemplu, atunci când apa stagnează la 20-50 grade Celsius în sistemele de apă create de om. De exemplu, aerosolii contaminați cu Legionella pot fi emanați de jetul de apă de la robinet sau de la duș, de bulele din apa de la centrele spa sau de unele sisteme de aer condiționat. 

Potrivit autorităților britanice, citate de The Guardian, bacteria Legionella se găsește în râuri și iazuri, dar tinde să cauzeze probleme în sistemele de apă acolo unde temperatura este optimă pentru ca această bacterie să prolifereze. Astfel de medi pot fi căzile cu apă fierbinte, zona dușurilor, aparatele de aer condiționat. Experții spun că bacteria Legionella este mai frecventă în hoteluri, vasele de croazieră sau spitale. 

ECDC precizează și că există risc de infecție oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la: 

  • dușuri și robinete; 
  • unități spa/căzi cu bule de aer; 
  • turnuri de răcire și condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiționat;
  • fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior; 
  • vitrine frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină; 
  • sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor. 

Diagnosticul

Semnele și simptomele „bolii legionarilor” pot include și: tuse; dureri musculare; febră; dificultate în respirație; dureri de cap. 

Mentru a verifica dacă este vorba de o pneumonie cauzată de această bacterie, medicii folosesc radiografia toracică și examinarea fizică. Dacă este cazul, medicul poate recomanda și alte teste, cum ar fi cele de urină și analiza sputei, pentru a vedea dacă infecția de la nivelul plămânilor este cauzată sau nu de bacteria Legionella, se arată pe site-ul CDC din SUA. 

„Boala legionarilor” se tratează cu antibiotice. 


Notă autor:

Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umed-ud-umezeala-sapun-5240750/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe