Newsflash
ACTUALITATE Știri

SJU Alba: contract pentru noile secții de oncologie, radioterapie şi cardiologie intervenţională

de L. Budin - ian. 15 2024
SJU Alba: contract pentru noile secții de oncologie, radioterapie şi cardiologie intervenţională

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (SJU), a fost semnat contractul proiectare şi execuţie pentru construcţia noii secţii de oncologie, radioterapie şi cardiologie intervenţională.

Această investiţie, destinată îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, este finanţată prin PNRR şi cofinanţată de către Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află spitalul, se arată într-un comunicat. 

Contractul a fost semnat de către reprezentantul legal al SJU Alba Iulia şi reprezentantul legal al constructorului SC Concelex (lider asociere de firme), care a câştigat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia noului corp de spital. Lucrările trebuie finalizate până în 30 iunie 2026, se arată într-un comunicat al SJU Alba Iulia. 

Proiectul are ca obiectiv principal îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi cardiovasculare. Investiţia vizează construcţia unui nou corp de spital, pentru spitalizare continuă, cu o capacitate de 90 de paturi. Aceasta va fi alcătuită dintr-o secţie de oncologie medicală cu 30 de paturi, o secţie de radioterapie cu 25 de paturi, o secţie de îngrijiri paliative cu 25 de paturi şi un compartiment de hematologie cu 10 paturi. Va exista şi o secţie de spitalizare de zi, destinată tratamentelor de chimioterapie, cu o capacitate de 9 paturi şi 22 de scaune.

Se are în vedere şi construirea unui ambulatoriu cu 4 cabinete de consultaţii şi 4 săli de tratament, precum şi o registratură şi spaţii aferente. Compartimentul de cardiologie intervenţională va fi dotată cu un angiograf şi echipamente adiacente pentru funcţionare. Pentru tratamentele de radioterapie, vor fi disponibile două acceleratoare liniare şi un simulator C.T.

Infrastructura medicală va fi desfăşurată începând cu zona de subsol. Aici va fi înfiinţat un departament de radiorerapie dotat cu două aparate specifice, vestiare, spaţii tehnice şi un adăpost de protecţie civilă.

La parter, vor fi amenajate birouri de internare şi internare de zi, precum şi ambulatoriul. Etajele superioare vor fi destinate secţiilor de specialitate, astfel încât etajul 1 va găzdui compartimentul de hematologie cu 10 paturi şi zona de chimioterapie (pentru spitalizarea de zi), etajul 2 va fi dedicat secţiei de radioterapie cu 25 de paturi, etajul 3 va găzdui secţia de oncologie medicală cu 30 de paturi, iar etajul 4 va avea o secţie de îngrijiri paliative cu 25 de paturi. Etajul 5 va fi destinat cardiologiei intervenţionale şi va fi dotat cu un angiograf, iar în partea superioară a construcţiei va fi amenajat un heliport pentru transferul rapid al pacienţilor în situaţii de urgenţă.

Clădirea va fi construită în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Suprafaţa desfăşurată a noii construcţii se va întinde pe 8.076 metri pătraţi şi va fi legată printr-un tunel de celelalte corpuri ale unităţii medicale. Construcţia va beneficia de surse regenerabile: panouri fotovoltaice, panouri solare, CTA cu recuperatoare de căldură, baterii de încălzire şi răcire, BMS pentru eficientizarea consumurilor din clădire (HVAC, iluminat şi curenţi slabi).

Valoarea totală a proiectului este de 277.024.344 de lei (din care 263.173.127 de lei finanţare europeană şi 13.851.217 de lei cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Alba). Valoarea contractului de proiectare şi execuţie (semnat în 12 ianuarie) pentru construcţia noului corp de spital, atribuit în urma licitaţiei derulate pe SEAP, a fost de 119.870.250 de lei. Din valoarea totală a proiectului vor fi finanţate, pe lângă proiectarea şi construcţia propriu-zisă, echipamentele şi aparatură medicală desfăşurării actului medical, respectiv alte servicii necesare.

Înfiinţarea compartimentului de cardiologie intervenţională ar permite rezolvarea mai multor patologii în cadrul spitalului nostru (precum patologia coronariană acută/ cronică, patologia arterială periferică, tulburări de conducere intracardiacă), astfel încât numărul pacienţilor care trebuie transferaţi în alte centre să scadă semnificativ. Într-un an, peste 13% dintre pacienţii cu patologie cardiacă prezentaţi la SJU Alba Iulia au fost transferaţi în alte centre pentru efectuarea de intervenţii ce ţin de acest domeniu medical”, se precizează în comunicat. 

În prezent, SJU Alba Iulia este spitalul din judeţ unde se concentrează cazurile de oncologie medicală, îngrijiri paliative şi hematologie. La secţia de cardiologie a SJU Alba Iulia se efectuează regim de gardă continuă şi se asigură asistenţa medicală preventivă, curativă şi de urgenţă cardiologică pentru populaţia din judeţ.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență Alba

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe