Newsflash
Știri

Sibiu: Dispensarul TBC, iluminat în roșu de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

de Dorina Novac - mar. 23 2023
Sibiu: Dispensarul TBC, iluminat în roșu de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Clădirea Dispensarului TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu va fi iluminată în roşu, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu marchează și în acest an, la 24 martie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei – ziua în care doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, în anul 1882.

TBC Sibiu

Astfel, pe parcursul zilei de 24 martie vor fi distribuite pliante informative cu privire la prevenția și combaterea tuberculozei, iar clădirea Dispensarului TBC va fi iluminată în roșu între orele 19:00 – 20:00.

Citește și: Tratamentul tuberculozei începe și se încheie cu medicul de familie

Prin acest demers, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se alătură campaniei de conștientizare a gravității acestei boli, inițiată de organizațiile membre ale Parteneriatului STOP TB România, roșu fiind culoarea simbol a solidarității și implicării în lupta împotriva tuberculozei.

„Pentru România, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică. Suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză – aproape un sfert din cazurile înregistrate (23,4%) fiind raportate în România, conform ultimului raport al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC). Comparativ cu restul țării, situația în județul Sibiu nu este la fel de gravă, acesta situându-se pe locul 6 în topul județelor cu număr redus de cazuri”, au precizat reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Astfel, în anul 2022 au fost înregistrate 83 de cazuri de tuberculoză, 62 dintre acestea fiind cazuri noi, iar 21 recidive. Față de anul 2021 se înregistrează o creștere cu 15% (numărul cazurilor raportate în județul Sibiu fiind de 72).

În anul 2022, cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost înregistrate în București (634), urmat de județele Iași (476), Dolj (430), Constanța (360), Bacău (327).

Județele cu cele mai puține cazuri de TBC raportate în anul 2022 au fost Harghita și Covasna – ambele cu 40 de cazuri, Sălaj – 64 cazuri, Alba și Bistrița Năsăud – ambele cu 77 de cazuri.

La nivel national, în anul 2022 s-au înregistrat 8.824 de cazuri, în creștere cu 15% față de anul 2021, când au fost raportate 7.618 cazuri.

„În ultimii ani, prin investițiile majore în infrastructura spitalului, am îmbunătățit condițiile hoteliere pentru pacienții spitalizați în unitatea noastră sanitară, lucru important, având în vedere că bolnavii cu tuberculoză au o durată de spitalizare îndelungată. De asemenea, există circuite distincte pentru pacienții cu tuberculoză față de cei cu alte afecțiuni pulmonare. În plus, profesionalismul echipei medicale și dotarea cu aparatură performantă (inclusiv CT din 2022), contribuie la realizarea unui act medical de calitate, astfel încât spitalului nostru i se adresează și bolnavi din județele învecinate”, a transmis Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, într-o conferință de presă organizată miercuri, 22 martie, pe tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei

Anul trecut, în județul Sibiu a avut loc o campanie de depistare a tuberculozei, derulată în 11 comune sibiene.

Sadu, Roșia, Chirpăr, Mihăileni, Șeica Mare, Loameneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag, Brădeni au fost comunele sibiene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei.

Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, din echipa căruia au făcut parte și medici sibieni, a oferit servicii medicale gratuite cetățenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, în vederea depistării precoce a unor noi cazuri.

În regiunea OMS Europa, 18 țări sunt considerate cu prioritate ridicată cu privire la TBC, iar România se află printre ele. Ca incidență, România ocupă locul 8 în regiune cu 57,1 cazuri la 100.000 de locuitori (2021).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe