Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

În pandemie au fost 7.000 de decese suplimentare din cauza TB

de Florentina Ionescu - mar. 22 2024
În pandemie au fost 7.000 de decese suplimentare din cauza TB

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a dat publicității luna aceasta date noi referitoare la decesele cauzate de tuberculoză.

Noul raport scoate la iveală că au fost 7.000 de decese suplimentare cauzate de TB în timpul pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al ECDC - Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. 

Aproape 7.000 de decese în plus de pe urma tuberculozei au avut loc în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, în trei ani de pandemie, din 2020 și până în 2022, în comparație cu ceea cifrele la care se așteptau experții, pe baza estimărilor de dinainte de anul 2020. 

Această creștere a ratei mortalității a fost un rezultat direct al pandemiei și nu s-ar fi întâmplat dacă eforturile de a diagnostica și de a trata tuberculoza nu ar fi fost întrerupte în timpul pandemiei, se mai arată în comunicat. 

Această dezvăluire șocantă a venit prin intermediul celui mai recent raport de supraveghere, intitulat „TB surveillance and monitoring report from the WHO Regional Office for Europe”. Raportul scoate în evidență cele mai recente date și arată că regiunea își revine de pe urma tuberculozei, dar încă se observă impactul pandemiei de COVID-19 asupra testării pentru tuberculoză, asupra diagnosticării acestei boli și asupra îngrijirilor medicale acordate acestor pacienți. 

Raportul realizat de OMS Europa și de ECDC este lansat anual, în anticiparea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, care este marcată în data de 24 martie 2024. 

Cazurile raportate 

Din datele din document se observă o creștere a numărului de diagnostice în comparație cu anul anterior. În 2022, 38 dintre cele 53 de state membre ale OMS Europa au raportat creșteri ale cazurilor de TB. Numărul total a atins peste 170.000 de cazuri (de la 166.000 de cazuri de TB în 2021), dintre care peste 36.000 de cazuri au fost raportate în Uniunea Europeană (creștere de la peste 33.500 de cazuri în 2021). 

Puteți descărca raportul de la acest link. Îngrijorător este faptul că în document se precizează că România a raportat cele mai mari rate de TB în rândul copiilor, cu 10,7 cazuri la 100.000 de locuitori cu vârsta între 0 ani și 4 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe