Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tuberculoza: Riscul de deces, redus cu 60% printr-o alimentație mai bună (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 12 2023
Tuberculoza: Riscul de deces, redus cu 60% printr-o alimentație mai bună (studiu)

Riscul de moarte din cauza tuberculozei poate scădea cu 60 de procente dacă pacienții și membrii familiei încep să mănânce mai sănătos, reiese dintr-un studiu recent desfășurat în India.

Studiul, susținut de Consiliul Indian de Cercetare Medicală, a fost publicat în revista The Lancet.

Acesta este primul studiu la nivel global pentru prevenirea transmiterii TBC la membrii familiei prin utilizarea de suplimente nutriționale”, a declarat dr. Anurag Bhargava, medic și epidemiolog la Colegiul Medical Yenepoya din Mangalore, care a condus proiectul împreună cu soția sa, Madhavi, un chirurg devenit specialist în sănătate publică.

Cei doi soți au început studiul acum trei ani, în 2019, călătorind în sate îndepărtate, adesea greu accesibile, din statul Jharkhand. În cercetare au fost implicați peste 10.000 de oameni.

În cazul familiilor unde a fost diagnosticat un caz de TBC, toți membrii familiilor respective au primit lunar un coș alimentar de 5 kg de orez, 1,5 kg de leguminoase și pastile cu micronutrienți timp de șase luni. În următorii doi ani, cercetătorii au descoperit că incidența TBC s-a redus cu între 39% și 48%, în comparație cu persoanele care nu au primit nutriție suplimentară.

În India se înregistrează cel mai mare procent de decese cauzate de tuberculoză la nivel global. Din acest motiv, țara asiatică a lansat un plan ambițios de a reduce incidența și ratele de deces cu 80% și, respectiv, 90% până în anul 2025.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe