Newsflash
Dosar

Românii, mai agresivi în faţa noului val pandemic

de Cristina GHIOCA - oct. 1 2021
Românii, mai agresivi în faţa noului val pandemic

Confruntaţi cu un nou val pandemic, oamenii continuă să fie scindaţi în ceea ce privește atitudinea faţă de COVID-19 și mai ales faţă de vaccinare.

Dacă cei care au trecut prin boală pleacă din spital regretând că nu s-au vaccinat și determinaţi să o facă, pe reţelele sociale pare mai evident decât oricând „războiul” între cele două tabere – pro și contra vaccinare.

După doi ani de pandemie, răbdarea oamenilor pare să se fi sfârșit, spune dr. Sandra Alexiu, medic primar Medicina de Familie. Pacienţii nu vor să mai respecte reguli, trendul general fiind acela al scepticismului faţă de tot ceea ce înseamnă autoritate: „Oamenii sunt sătui sau poate influenţaţi de o mulţime de așa-ziși lideri de opinie care neagă orice legat de pandemie, de vaccinare ș.a.m.d., ceea ce se înscrie probabil în trendul general care este scepticism în ceea ce privește autoritatea. (...) Așa cum sunt trasate o mulţime de reguli și acestea nu sunt respectate de la primul până la ultimul om, bineînţeles că nu mai are nimeni încredere în nimic”.

        Și nu este vorba numai despre regulile pentru combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, ci de reguli în general. Pacienţii sunt mai agresivi, refuză să respecte indicaţiile pe care le primesc, să respecte programările făcute, refuză chiar să se testeze și să-și testeze copiii, spunând că sunt doar puţin răciţi, a declarat specialista pentru Viaţa Medicală.

        Prezenţă vocală pe reţele sociale unde încearcă să crească conștientizarea în ceea ce privește boala COVID-19 și beneficiile vaccinării, dr. Sandra Alexiu constată că în online discuţia pro/anti-vaccinare seamănă mai degrabă cu un război: „Pare că există în permanenţă o chestiune între două tabere și chestiunea aceasta e ca un război în care fiecare își îmbunătăţește «armele». Nu ar fi trebuit să se ajungă la o așa situaţie!”.

        În opinia sa, tabăra scepticilor sau a antivacciniștilor a căpătat foarte multă vizibilitate și din cauza faptului că la emisiunile televizate tot ceea ce ţine de pandemie și vaccinare a fost dezbătut și de oameni care au discutat cu lejeritate despre lucruri care nu fac parte din specialitatea lor și despre care nu știu nimic în profunzime.

2

Antivacciniștii, o minoritate agresivă

        La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase și Tropicale „Victor Babeș”, unde capacitatea de spitalizare este depășită, iar compartimentul ATI este plin până la refuz de aproape două luni, o parte dintre pacienţi regretă că nu s-au vaccinat și că s-au expus infecţiei cu SARS-CoV-2, însă există și o minoritate care în continuare refuză să accepte ideea de vaccinare, dacă supravieţuiesc și trec cu bine de acest episod, spune conf. dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar Boli Infecţioase. Din fericire, pe reţelele sociale, marea parte a oamenilor cu care interacţionează specialista sunt persoane care acceptă sfaturile medicale, dar nu lipsesc nici cei negaţioniști, care se exprimă agresiv și necivilizat: „Există și o mică parte (...) antivaxxeri convinși, care nu au posibilitatea de a aduce argumente știinţifice în sprijinul ideilor lor și care, pe de altă parte, sunt extrem de necivilizaţi, mitocani, agresivi”.

        Deși de-a lungul timpului a avut parte și de numeroase reacţii mai puţin plăcute din partea utilizatorilor de pe reţelele sociale, specialista este determinată să continue să informeze populaţia și să le prezinte oamenilor adevărul despre boală și vaccinare, cu atât mai mult cu cât a simţit că eforturile ei nu au fost în zadar: „După niște apariţii în media am fost contactată de pacienţi care erau destul de sceptici în ceea ce privește vaccinarea, cărora le-am răspuns la întrebările pe care le aveau și pe care am reușit să-i conving să se vaccineze”.

Moșteniri comuniste

        Convins de faptul că medicii nu ar trebui să renunţe la educarea populaţiei în pofida unor reacţii de pe reţelele sociale este și dr. Amin Zahra, medic ATI la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara: „Nu trebuie să renunţăm la a informa, doar pentru că mai sunt unii care înjură, care vin cu tot felul de teorii, conspiraţii. Mergem mai departe. (...) Pe reţelele sociale prostia este întotdeauna mai gălăgioasă și, atunci, nu neapărat aceștia sunt cei mai mulţi, ci cei mai vocali”.

        Despre agresivitatea și răutatea ce răzbat din unele postări de pe reţelele sociale, tânărul spune că acestea par a fi un lucru cronic în România, fiind vorba despre o libertate de exprimare prost înţeleasă: „Dacă vii după un regim comunist în care ai fost învăţat doar să asculţi și să execuţi, și la un moment dat ţi s-a dat libertatea de a vorbi și de a avea o părere despre orice, cum vrei și când vrei, deja duci acest drept la extreme”. Crede însă că este și o problemă de educaţie, dar și că ar trebui să existe legi care să permită o mai bună gestionare a conţinuturilor publicate în mediul online, o verificare mai amănunţită a surselor de unde sunt preluate informaţiile care ulterior sunt distribuite.

Vaccinul, singura soluţie împotriva bolii

        Dincolo de toate discuţiile pro și anti-vaccinare, cei mai mulţi specialiști din domeniu sunt de aceeași părere: vaccinarea anti-COVID este singura soluţie pentru a scăpa de pandemie.

        „Dacă vrem să închidem pandemia și să o transformăm în etapa de convieţuire cu virusul, vom avea nevoie în primul rând de vaccinare, la care să se adauge cei care au trecut și vor trece prin boală, cu amendamentul că trecerea prin boală nu este soluţia pe care ne-o dorim”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

      În opinia sa, rata de vaccinare va crește, dar nu într-un ritm foarte alert, deoarece, în general, în ţara noastră, campaniile de vaccinare nu au avut un succes răsunător: „Campania de vaccinare nu a mers extraordinar de bine niciodată la noi, că vorbim despre gripă, HPV sau hepatită. Niciodată nu am avut campanii de vaccinare care să fie acoperitoare pentru cea mai mare parte a populaţiei, la fel se întâmplă și aici”. Potrivit acestuia, un alt motiv pentru care în România rata de vaccinare anti-COVID nu este extrem de mare este legat de nivelul de încredere al populaţiei în autorităţi sau medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe