Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Infografic: istoria vaccinurilor

de Florentina Ionescu - mai 8 2024
Infografic: istoria vaccinurilor

La finalul lunii trecute a fost marcată Săptămâna Mondială a Imunizării, ocazie cu care cei de la Statista.com au realizat un infografic cu informații extrem de interesante.

Săptămâna Mondială a Imunizării, sărbătorită în ultima săptămână a lunii aprilie, îşi propune să evidenţieze acţiunea colectivă şi să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. 

Referitor la istoria vaccinurilor, potrivit Statista.com, acum mai bine de două secole, pe 14 mai 1796, doctorul englez Edward Jenner a efectuat ceea ce s-a dovedit mai târziu a fi prima vaccinare din zilele noastre. Doctorul a injectat un băiețel cu puroi luat de la o persoană bolnavă de variola taurinelor (virusul Vaccinia). Acest lucru l-a imunizat pe băiat împotriva variolei, iar de la numele virusului a apărut termenul de „vaccin”. 

Edward Jenner a fost primul doctor care a introdus și a studiat în mod științific vaccinul împotriva variolei. Dar conceptul ca oamenii să fie supuși unei forme mai ușoare a bolii pentru a se imuniza împotriva unei forme mai grave a existat încă din secolul al 16-lea, în China, sau chiar la începutul secolului 18, în India. 

Odată cu progresul înregistrat de știință în secolul al 20-lea, dezvoltarea vaccinurilor a fost accelerată. Dar tot în acest secol a crescut gradul de scepticism al oamenilor și au început să apară teorii ale conspirației cu privire la vaccinuri. 

Potrivit infograficului de mai jos, între 1892-1898 a fost descoperit primul virus. Între anii 1920-1926 a avut loc dezvoltarea vaccinurilor împotriva tuberculozei, difteriei, vaccinului antitetanos. În anul 1944 a fost creat primul vaccin împotriva gripei. În 1986 a fost primul vaccin realizat prin inginerie genetică (împotriva hepatitei B). Iar în 2021 au fost create primele vaccinuri pe bază de ARN mesager. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe