Newsflash
Reportaje

Piese din puzzle-ul numit Medicina viitorului

de Florentina Ionescu - sept. 23 2022
Piese din puzzle-ul numit Medicina viitorului

Roboţi chirurgicali modulari, softuri de dictare pentru medici, aplicaţii pentru donatorii de sânge și programe de imagistică pentru o mai bună conturare a tumorilor sunt doar câteva dintre inovaţiile prezentate luna aceasta la SSIMA Industry Day.

 

robot chirurgical modular la oradea ssima industry day (4)
Robor chirurgical modular la SSIMA - Industry Day. Credit foto: Florentina Ionescu

Mai multe startupuri și companii din domeniul tehnologiei medicale (abreviat MedTech) și-au expus produsele și inovaţiile la SSIMA Industry Day, ce a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (SCJU). Evenimentul s-a desfășurat în paralel cu panelurile din ziua a treia a Conferinţei Internaţionale de Tehnologie Medicală SSIMA RE:Imagine Healthcare, miercuri, 7 septembrie.

Expoziţia dedicată MedTech a atras la cel mai mare spital public din România atât medici orădeni, cât și jurnaliști. Companiile prezente – una din afara ţării și patru startupuri românești – și-au prezentat soluţiile, multe dintre ele fiind bazate pe inteligenţa artificială.

Soft de dictare în cloud

Dictarea rapoartelor medicale să fie magie sau vrăjitorie? Nu, este doar inteligenţa artificială folosită într-un mod cât se poate de eficient, pentru a-i ajuta pe doctori în activitatea de zi cu zi. Astfel, la SCJU Oradea a fost prezentat un software pentru dictare medicală, numit MediNav. Acesta este descris ca fiind „un asistent care funcţionează pe baza unui algoritm complex care reţine, notează, extrage informaţie medicală și învaţă continuu”.

Am stat de vorbă cu Vlad Anciu, director de operaţiuni al startupului, care ne-a explicat ce beneficii are softul, cât costă și, mai ales, cât de folositor este în practica medicală. Soluţia de dictare a rapoartelor medicale nu este o idee nouă, iar marele ei avantaj este că poate să reducă timpul petrecut de doctor scriind rapoarte: „Este un software AI (inteligenţă artificială – n.red.), doar pe internet. Funcţionează în cloud și are în vedere reducerea timpului de scriere a rapoartelor medicale cu aproximativ 40%”. În acest moment, softul este implementat în diverse clinici de la noi din ţară, iar medicii îl folosesc cu succes pentru a dicta și pentru a completa mai rapid, în acest fel, rapoartele medicale.

Vlad Anciu aplicatie Medinav1
Vlad Anciu, MediNav - Credit foto: Florentina Ionescu

 

Utilizatorul are nevoie de un calculator și un microfon pentru a folosi programul. Practic, medicul trebuie să intre pe o adresă de internet și să se logheze, la fel ca pe orice altă platformă, creându-și în prealabil un cont. „Acum suntem la o acurateţe de 95%. De curând, am lansat o actualizare la aplicaţie ce ne permie să avem o acurateţe atât de ridicată. Software-ul, având o componentă AI, se va mula pe vocea vorbitorului și pe dicţia lui”, a subliniat Vlad Anciu. În timp, acurateţea programului de dictare va crește. Totodată, medicul are posibilitatea să corecteze rezultatul scris dacă simte că software-ul a interpretat greșit un semn de punctuaţie ori un cuvânt.

Aplicaţia funcţionează pe bază de subscripţie, mai spune
directorul de operaţiuni, fiind vorba de un abonament ce începe după primele 14 zile gratuite de care poate beneficia orice medic. Ulterior, utilizatorul va plăti o subscripţie începând de la 99 de euro.

Automatizarea imagisticii în oncologie

Prin aplicaţia numită AIMinded, tratamentul cancerului poate fi accelerat, automatizând imagistica din spitalele de radioterapie. Cum se întâmplă acest lucru, mai exact, explică Alexandru Vesa, cofondator AIMinded, pe care l-am întâlnit la SSIMA Industry Day: „În radioterapie sunt mai multe fluxuri. Cel mai important este conturarea organelor la risc și conturarea tumorii. Astăzi, un medic radioterapeut petrece între două și patru ore făcând acest proces, care este manual, timp în care el ar putea să stea cu pacientul, ar putea să se ocupe de cazuri mai complexe. Noi am venit cu o soluţie bazată pe inteligenţă artificială care face toată treaba lui în doar două minute”.

Alexandru Vesa AIMinded (2)
Alexandru Vesa, AIMinded - Credit foto: Florentina Ionescu

 

AIMinded este un sistem hibrid, ceea ce înseamnă că se integrează direct cu sistemul spitalului unde este utilizat. Pacientul vine la spital pentru a fi scanat, de exemplu, și i se face un CT. Operatorul de CT dă click pe butonul de Send, iar informaţia este trimisă celor de la AIMinded: „Noi analizăm pacientul și trimitem rezultatele în fiecare calculator al fiecărui medic radioterapeut. Medicul doar trebuie să se uite, să valideze rezultatul și să își vadă mai departe de muncă”.

În esenţă, „cutia cu unelte” pentru imagistică medicală oncologică a aplicaţiei AIMinded permite medicului să crească fiabilitatea conturării tumorii și a organelor la risc. Pentru a folosi acest instrument, fondatorii startupului pun la dispoziţia medicilor un abonament lunar, pachetul de organe la risc (ţesut sănătos plus tumoare) costând 3.000 de euro.

Momentan, aplicaţia nu este implementată, existând doar un parteneriat la nivel de baze de date cu câteva spitale din România, două private și unul de stat. În viitorul apropiat, fondatorii startupului vor să obţină marca europeană. „Din păcate, când îţi faci un soft medical trebuie să treci prin așa-zisele regulations paths, adică trebuie să ne luăm marcă europeană. Suntem în proces de a o obţine. Până nu o avem, softul nu poate fi folosit într-un proces clinic, ci doar în teste clinice”, a adăugat Alexandru Vesa.

Faptul că este eliminat subiectivismul reprezintă un alt avantaj, a ţinut să precizeze fondatorul softului: „Le reducem medicilor timpul de conturaj cu peste 95%. (...) Totodată, eliminăm subiectivismul dintre doctori. De ce? Pentru că tot procesul [acesta] este foarte subiectiv. Doi doctori vor contura același pacient complet diferit când vine vorba de tumoare”.

Aplicaţie pentru donatorii de sânge

BlooDoChallenge este o soluţie lansată de câţiva tineri orădeni pentru a stimula oamenii să doneze sânge. Aplicaţia permite utilizatorului să se programeze și eficientizează procesul de donare, după cum ne-a explicat Paula Gal, reprezentant al startupului: „Ai posibilitatea de a fi informat în legătură cu campaniile de donare de sânge organizate la centrele de transfuzie sanguină. Poţi să îţi înregistrezi donarea în aplicaţie, la centrul de transfuzie sanguină. Poţi să scanezi un cod QR pe care ţi-l generează cei de la centru, apoi donarea va fi înregistrată și vei primi puncte”. Ce înseamnă acest sistem de puncte adunate în aplicaţie? Ele pot fi utilizate după donare la partenerii BlooDoChallenge: restaurante, cafenele, săli de sport – „practic, actori din comunitate care vor să susţină donarea de sânge, arătându-și recunoștinţa pentru donatori”.

paula gal aplicatie donare sange (2)
Paula Gal, BlooDoChallenge - Credit foto: Florentina Ionescu

 

Aplicaţia poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store și tot ce trebuie să faceţi după ce o instalaţi este să vă creaţi un cont. Astfel, ca utilizator, veţi fi în legătură permanentă cu centrul de transfuzie sanguină. Prin BlooDoChallenge vi se amintește când puteţi dona sânge din nou și vi se trimit mesaje de mulţumire.

Robot chirurgical modular, expus la Oradea

Tot la această expoziţie din cadrul conferinţei SSIMA 2022 am avut ocazia să vedem un robot chirurgical modular, o noutate în domeniu. Sistemul de chirurgie robotizat vine de la CMR Surgical, o companie britanică de dispozitive medicale.

Faptul că este un robot modular, a explicat un reprezentant al companiei, înseamnă că nu spitalul va fi adaptat în funcţie de robot, ci dimpotrivă. Dispozitivul poate avea acces în orice sală de operaţie. În plus, nu ocupă mult loc, amprenta lui la sol fiind mică.

Totodată, consola permite ca medicul să opereze exact în poziţia în care el operează în mod normal, astfel că robotul permite operaţii efectuate de medic atât în picioare, cât și pe scaun. Costul acestui aparat modular este de peste un milion de euro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe