Newsflash
Internaționale

Strategia COVID-19 pentru toamnă - Ce spun reprezentanții OMS și ECDC

de Florentina Ionescu - iul. 18 2022
Strategia COVID-19 pentru toamnă - Ce spun reprezentanții OMS și ECDC

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a dat publicității noi recomandări cu privire la strategiile de vaccinare pentru boala COVID-19.

Totodată, reprezentanții ECDC și cei ai Organizației Mondiale a Sănătății au publicat un raport comun cu privire la cee ace trebuie făcut în cazul bolilor respiratorii, ca ghid pentru cea de-a doua jumătate a acestui an, se arată pe site-ul www.ecdc.europa.eu, la secțiunea comunicate de presă. 

harta ecdc comunicat 18 iulie 2022

În 11 iulie, ECDC a lansat recomandările preliminare în domeniul sănătății publice cu privire la strategiile de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a doua jumătate a anului 2022. OMS, în colaborare cu Biroul Regional al OMS pentru Europa, a publicat, de asemenea, un alt document: „Operational considerations for respiratory virus surveillance in Europe”. Documentul poate fi accesat la acest link.

În acest stadiul al pandemiei, obiectivul campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19 ar trebui să fie cel de a reduce spitalizările de pe urma COVID-19, formele severe de boală și decesele cauzate de COVID-19 și, totodată, de a proteja sistemele de sănătate, se arată în comunicatul de la ECDC.

Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele cu comorbidități rămân, în continuare, în categoria persoanelor la riscul cel mai mare de a dezvolta formă severă de boală. Modelele matematice sugerează beneficii clare ale unui al doilea booster administrat precoce, pentru a proteja persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Prin urmare, o campanie dedicată celui de-al doilea booster precoce ar trebui luată în considerare nu doar pentru populația cu vârsta de 80 de ani și peste, ci și pentru adulții cu vârste între 60 și 79 de ani și pentru indivizii cu condiții medicale preexistente, indiferent de vârsta lor, pentru a preveni formele severe de boală și pentru a proteja capacitatea sistemului de sănătate, arată reprezentanții ECDC.

Aceste astpecte ar trebui să fie îndeosebi relevante și de impact pentru țările unde a început sau încă nu a atins vârful valul inițiat de vaiantele BA.4 și BA.5 ale virusului.

Campaniile de vaccinare ar trebui, totodată, să încurajeze persoanele eligibile să își completeze schema primară de vaccinări și să facă prima doză booster dacă nu au făcut-o deja până acum.

Stella Kyriakides, Comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a declarat:

„Numărul infecțiilor este din nou în creștere în UE și odată cu această creștere, noi vedem deja o creștere a numărului de cazuri severe de boală, a numărului de spitalizări, a ocupării de paturi în ATI și a ratei mortalității. Trebuie să acționăm acum pentru a aborda această problemă și să trecem la acțiune, pentru a crește protecția în anticiparea unor valuri ce pot apărea în toamnă și în iarnă. Vaccinarea rămâne cea mai puternică protecție împotriva spitalizării, a formelor severe de boală și a deceselor.”

Totodată, Comisarul Stella Kyriakides a reiterat că face apel ca toți cei care nu și-au făcut încă toate dozele recomandate de vaccin anti COVID să se vaccineze urgent, inclusiv primele doze booster – regulă valabilă pentru toată lumea – și a doză booster pentru persoanele de 60 de ani și peste, precum și acele persoane care sunt vulnerabile.

Astăzi, comisarul a amintit că scoate în evidență recomandările actualizate atât pentru vaccinarea împotriva COVID-19, cât și ceea ce privește un raport integrat de supraveghere a bolilor respiratorii. 

Medicul german Andrea Ammon va conduce ECDC pentru încă doi ani 

Mai jos puteți vedea mesajul video transmis de dr. Andrea Ammon, directorul ECDC: 

Ce planuri au pentru toamnă și iarnă țările din UE

În documentul publicat de ECDC (Preliminary public health considerations for COVID-19 vaccination strategies in the second half of 2022 - ce poate fi accesat aici) se oferă detalii despre anumite țări din UE și despre campaniile lor de vaccinare împotriva COVID-19 pentru perioada toamnei și a iernii.

  • În Belgia se recomandă că toate grupurile de persoane la risc să fie vaccinate cu o doză booster suplimentară până la sfârșitul lunii septembrie 2022.
  • În Danemarca, de la 1 octombrie, tuturor persoanelor de peste 50 de ani și celor care au imunitatea sever compromisă (indiferent de vârstă) li se va oferi posibilitatea de a se vaccina.
  • În Franța, campania de vaccinare împotriva COVID-19 va fi combinată cu campania de vaccinare împotriva gripei.
  • În Portugalia planul este ca la începutul lunii septembrie, o nouă doză / booster de vaccin COVID-19 să fie administrată: rezidenților din centrele de îngrijire a bătrânilor; persoanelor de 65 de ani și peste; persoanele de 18 ani și cele de peste 18 ani cu comorbidități care au risc de a face COVID-19; profesioniștilor din sistemul medical și celor din centrele de îngrijire a seniorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe