Newsflash
OPINII

Răspunderea disciplinară a farmacistului

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 8 2023
Răspunderea disciplinară a farmacistului

Aplicarea unei sancţiuni disciplinare nu înseamnă însă exonerarea farmacistului de răspunderea civilă, penală ori administrativă.

Potrivit art. 101 din Statutul Colegiului Farmaciștilor din România, „constituie abatere disciplinară fapta săvârșită cu vinovăţie, prin care se încalcă jurământul depus, legile și regulamentele specifice profesiei de farmacist, Codul deontologic al farmacistului, prevederile prezentului statut, deciziile adoptate de Colegiul Farmaciștilor din România, precum și orice altă faptă săvârșită în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care este de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale corpului profesional”.

În conformitate cu statutul acestei profesii, sancţiunile la care se expune un farmacist care săvârșește o faptă dintre cele enumerate anterior sunt: mustrarea, avertismentul, votul de blam, suspendarea temporară – între 6 și 12 luni – a calităţii de membru al Colegiului Farmaciștilor din România, retragerea calităţii de membru al Colegiului Farmaciștilor din România. În plus, există și posibilitatea ca farmacistului să-i fie impusă obligaţia de a urma cursuri de perfecţionare ori chiar de educaţie farmaceutică sau alte forme de pregătire, în funcţie de abaterea comisă. Îndeplinirea acestei obligaţii va trebui dovedită de cel sancţionat.

Aplicarea unei sancţiuni disciplinare nu înseamnă însă exonerarea farmacistului de răspunderea civilă, penală ori administrativă. Dacă fapta săvârșită reprezintă o încălcare a legislaţiei penale aflate în vigoare, pe lângă sancţiunea aplicată de organele Colegiului Farmaciștilor, în sarcina făptuitorului va putea fi reţinută și o abatere ce își găsește sediul materiei, de exemplu, în Codul penal. În ceea ce privește termenul în care Statul stabilește că poate fi pornită acţiunea disciplinară, avem în vedere nu mai mult de șase luni de la momentul la care fapta a fost săvârșită ori de la momentul la care s-a luat cunoștinţă de ea.

Însă, dat fiind faptul că orice om poate greși, sancţiunile sunt și radiate. În cazul mustrării, avertismentului și votului de blam, termenul este de șase luni de la data la care au fost aplicate. În cazul suspendării, radierea are loc la un an de la data la care perioada de suspendare a expirat. Asemănător legislaţiei penale, repetarea unei abateri va reprezenta o circumstanţă agravantă în situaţia în care un farmacist este sancţionat. Astfel, la stabilirea pedepsei ce urmează a fi aplicată, se va ţine seama și de conduita anterioară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe