Newsflash
ACTUALITATE

Farmacistul este esenţial în educarea populaţiei

de Cristina GHIOCA - iun. 16 2023
Farmacistul este esenţial în educarea populaţiei

Rolul farmacistului a evoluat în ultimele decenii. Astăzi, el este parte importantă din echipa multidisciplinară care oferă îngrijiri medicale, au subliniat participanţii la centenarul învăţământului farmaceutic bucureștean.

Nume importante din domeniul sănătăţii au participat luni, 12 iunie, la ceremonia de deschidere a Centenarului Facultăţii de Farmacie din București, care a avut loc la Opera Naţională din București. 

Farmaciștii sunt parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a pacienţilor, fiind printre primele persoane la care populaţia apelează atunci când are o problemă de sănătate, a subliniat prof. dr. Doina  Drăgănescu, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD): „Pe cine să întrebi, cu cine să te sfătuiești când nu îţi este bine, fie din senin, fie în weekend sau în vacanţă? Pentru cei care nu au cunoștinţe medicale, primul imbold este de a intra într-o farmacie și cred că este și corect, și bine așa, pentru o primă opinie”.

Primul contact cu sistemul medical

Rolul farmacistului a evoluat în ultimele decenii, iar astăzi, el este parte a echipei multidisciplinare de asistenţă medicală, a punctat la rândul său conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, Administraţia Prezidenţială: „Farmacistul este primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate – de aici rolul său important în prevenţie și promovarea educaţiei în sănătate”. 

Ea a subliniat importanţa informaţiilor pe care viitorii farmaciști le primesc pe băncile facultăţii: „Pentru a culege beneficiile integrării pe deplin a unui farmacist în echipa de îngrijire, principiile cooperării multidisciplinare și ale comunicării eficiente trebuie să fie înrădăcinate încă de pe băncile facultăţilor”.

Învăţământul farmaceutic trebuie inovat

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial a evidenţiat și necesitatea inovării învăţământului farmaceutic, făcând, în acest sens, un apel către studenţi să se familiarizeze cu noile tehnologii: „Inovarea și progresul tehnologic transformă nu numai sistemele de sănătate. Învăţământul farmaceutic trebuie să devină și el inovator. Dragi studenţi, voi sunteţi, în mod natural, catalizatorii noilor tehnologii și ai transformării digitale. (...) Totuși, acest lucru presupune o responsabilitate mai mare, așteptările fiind acelea de a utiliza tehnologia pentru îmbunătăţirea  calităţii îngrijirilor de sănătate”.

Prezent și el la ceremonie, prof.dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a făcut o scurtă trecere în revistă a acţiunilor organizate în contextul centenarului Facultăţii de Farmacie. Una dintre aceasta este campania „Farmacist pentru sănătate”, ce are ca scop reconsiderarea profesiei de farmacist și accentuarea importanţei domeniului 
farmaceutic în România.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe