Newsflash
Interviuri

Psiholog Elena Chiriac: „Adicția creionează pentru persoana vulnerabilă o lume ideală”

de Florentina Ionescu - apr. 28 2023
Psiholog Elena Chiriac: „Adicția creionează pentru persoana vulnerabilă o lume ideală”

Am stat de vorbă recent cu psihologul clinician Elena Chiriac despre dependența de jocuri de noroc și dependența de pariuri sportive. Ea a subliniat că dependența de jocuri de noroc poate subordona întreaga viață psihică și conduita comportamentală a individului.

Potrivit informațiilor din Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale, aflat la cea de-a cincea ediție (abreviat ca DSM-5), în dependența de jocuri de noroc o persoană manifestă pe o perioadă de 12 luni patru sau mai multe simptome din lista de mai jos.

Elena Chiriac (foto), psiholog clinician, mi-a detaliat care sunt aceste simptome, dar și cum putem înțelege noi, ca societate, mai bine acest tip de dependență.  

elena chiriac psiholog
Elena Chiriac

 

Citiți și: Ludomania - „Fata Morgana” zilelor noastre 

Cum recunoaștem semnele acestei dependențe?

Conform DSM-5, în dependența de jocuri de noroc, persoana trebuie să manifeste pe o perioadă de 12 luni patru sau mai multe dintre următoarele simptome:

  1. nevoia de a investi sume de bani din ce în ce mai mari pentru a obține plăcere sau euforie (similar toleranței din dependența de droguri);
  2. stări de iritabilitate și neliniște atunci când persoana încearcă să reducă sau să oprească dependența;
  3. existența mai multor tentative eșuate de stopare a dependenței;
  4. o preocupare intensă pentru jocurile de noroc (persoana se gândește aproape tot timpul la jocurile trecute, la modalități prin care să-și procure banii pentru următoarele jocuri și cum ar decurge acestea);
  5. jocul reprezintă o modalitate de înlăturare a stărilor negative (tristețe, anxietate, vinovăție etc);
  6. întoarcerea la joc după pierderea unei sume de bani cu scopul de a o recupera sau de a-și lua revanșa;
  7. minciunile și disimulările sunt folosite pentru a ascunde gradul de implicare în jocurile de noroc;
  8. periclitarea sau pierderea unei relații semnificative, a locului de muncă, a educației școlare sau a unei oportunități profesionale drept consecință a jocului de noroc;
  9. încrederea că ceilalți îi vor da banii necesari pentru a acoperi daunele financiare și datoriile acumulate din cauza jocurilor de noroc.

Totul ajunge să fie despre jocurile de noroc sau pariuri

Cum se manifestă o persoană dependentă de jocuri de noroc? Ce ne puteți spune despre comportamentul ei?

După cum este specificat și în criteriile de mai sus, dependența de jocuri de noroc poate subordona întreaga viață psihică și conduita comportamentală a individului. Pe scurt, totul ajunge să fie despre jocurile de noroc sau pariuri.

În lipsa obiectului adicției, persoana poate deveni iritabilă, ceea ce se poate exprima prin comportamente violente (verbal sau fizic), neliniște psihomotorie, planificarea viitoarelor jocuri sau pariuri, furt, manipulare sau fraudă (în cazurile severe, persoana poate apela la comportamente antisociale pentru a-și întreține dependența). 

jocuri de noroc criterii diagnostic manual
Imagine de  OpenClipart-Vectors de la Pixabay 

 

Ce consecințe au aceste acțiuni?

Prin aceste acțiuni, riscă să îi îndepărteze pe cei apropiați și astfel poate interveni și retragerea socială – persoana se izolează de prieteni și familie, iar jocurile de noroc sau pariurile devin un pericol major. 

Unele adicții sunt încurajate social 

În opinia dumneavoastră, este această dependență mai rea decât alte dependențe?

Dependența presupune cedarea, într-o anumită măsură, a autonomiei personale în schimbul satisfacerii unei nevoi în mod persistent și recurent, deci nu reprezintă un mecanism sănătos în sine. Cu toate că există și adicții încurajate social (cele pe care oamenii le-ar considera „mai bune”), cum ar fi dependența de muncă, viața persoanei poate fi afectată sever și în acest caz, la fel cum se întâmplă și în dependența de jocurile de noroc (catalogată cultural drept „mai rea”).

Ce criteriu ați folosi pentru a clasifica dependența de jocuri de noroc?

În esență, dependențele au același principiu biologic, dar se pot manifesta diferit în plan psihosocial. Așadar, criteriul pe care l-aș folosi mai degrabă ar fi cel al severității: cât de sever este afectată persoana de dependență, cum îi influențează viața și ce impact are asupra celor din jurul său și asupra societății ca întreg. Folosind acest cadru, putem înțelege mai bine diferitele tipuri de dependențe, manifestarea lor și le putem gestiona mai eficient.

Ce concluzii ați trage referitor la acest subiect? Mai ales în contextul în care în România au prins tot mai mult teren cazinourile online, unele site-uri pentru pariuri sportive...

Societatea din România nu are exercițiul setării asertive a limitelor, un element esențial în cazul dependențelor. De obicei, familia sau prietenii fie se resemnează cu comportamentul persoanei, ajungând în final să o excludă („Lasă că și-o face cu mâna lui/ei, eu i-am spus de atâtea ori”), fie îi pun limite într-o manieră agresivă („Ori te lași, ori stricăm relația”; „Mă faci de râs”; „Chiar nu ești în stare să te lași?”; „Dacă te duci iar acolo, nu te mai primesc acasă”).

Ajutorul specializat este necesar

Ce putem face, totuși?

Este nevoie să punem limite, dar în același timp să îi arătăm persoanei că vrem să fim lângă ea, că ținem la ea și tocmai de aceea nu o vom lăsa să își facă rău. Nu putem modifica într-o manieră sănătoasă și de durată un comportament dezadaptativ prin „amenințarea” cu ruperea relației, judecata socială sau privarea de nevoi esențiale și nici nu ne putem aștepta să înceteze de la sine. 

Este important să reținem că, în cazul dependențelor, ajutorul specializat (psihologic sau psihiatric) este necesar, iar sprijinul acordat de familie și prieteni este esențial. Adicția creionează pentru persoana vulnerabilă o lume ideală, în care la început primește tot ceea ce simte că i-a lipsit până în acel moment. Dar pe măsură ce trece timpul și dependența se cronicizează, sunt periclitate relațiile semnificative, educația sau locul de muncă, persoana își pierde treptat autonomia, iar viața sa este afectată profund de dependență. Din acest motiv, conștientizarea acestui fenomen și intervenția în aceste cazuri sunt imperative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe