Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Predicții: jumătate din populație ar dezvolta tulburări de sănătate mintală până la 75 de ani

de Florentina Ionescu - aug. 2 2023
Predicții: jumătate din populație ar dezvolta tulburări de sănătate mintală până la 75 de ani

Un nou studiu global a scos la iveală că una din două persoane va fi diagnosticată cu cel puțin o tulburare din sfera sănătății mintale până vârsta de 75 de ani.

Având în vedere că multe dintre aceste tulburări mintale apar prima dată în copilărie sau la începutul vieții adulte, cercetătorii spun că rezultatele studiului lor subliniază importanța unor intervenții precoce, special concepute pentru persoanele la risc, scrie New Atlas.

Acest studiu nou, condus de cercetătorii de la University of Queensland și cei de la Harvard Medical School, a analizat datele de la 156.331 de respondenți, colectate de la 32 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății – dintr-un sondaj amplu ce a avut loc între 2001 și 2022. 

Apoi a fost utilizat un interviu psihiatric structurat, de diagnostic, pentru a evalua vârsta de debut, prevalența de-a lungul vieții și riscul de a dezvolta 13 tulburări mintale incluse în DSM-4 (a patra ediție a manualului oficial de diagnostic al Asociației Americane de Psihiatrie), până la vârsta de 75 de ani. 

Tulburările incluse au fost: agorafobia, anxietatea generalizată, sindromul de stres posttraumatic, fobia socială, fobia specifică, tulburarea depresivă majoră, tulburarea bipolară, consumul abuziv de alcool, dependența de alcool, abuzul de medicamente, dependența de medicamente, ADHD și  tulburarea explozivă intermitentă. 

Rezultatele au demonstrat o mare prevalență a acestor tulburări din sfera sănătății mintale, aproximativ 50% din populație ar urma să dezvolte cel puțin o astfel de tulburare până la vârsta de 75 de ani. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe