Newsflash
OPINII

De ce arde subiectul sănătăţii mintale la foc de paie

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 28 2023
De ce arde subiectul sănătăţii mintale la foc de paie

Nu-i loc de îndoială. Sănătatea mintală vinde. Vinde și pe partea de „wellbeing”, „viaţă sănătoasă”, „cum să îţi antrenezi mintea în trei pași ușori”. Vinde și pe partea de spiritualitate și dezvoltare personală.

Mediatic, vinde și subiectul al cărui protagonist suferă de psihopatologie. Nu doar că vinde. Arde. Dar arde în foc de paie. După care, ceea ce ar trebui să fie o revoluţie, o mișcare transformativă, o reformă profundă se împiedică în propriile botine. La miezul nopţii, caleașca Cenușăresei se transformă înapoi în bostan.

Tentez o explicaţie. Și se bazează pe propria-mi experienţă, la început de carieră.

Abia începusem să lucrez ca medic specialist. Preluasem practica a doi psihiatri de foarte bună reputaţie, deja maturi, care plecaseră din clinică. Așa cum se întâmplă frecvent, pacienţii și-au urmat medicul. Drept urmare, necunoscut fiind, a trebuit să fac cumva să „mă pun pe hartă”. Au fost diverse soluţii propuse de management pe partea de marketing și publicitate, dar a mai fost ceva. În perioada cu pricina făceam și psihiatrie de legătură pe spital. Astfel că am cerut, și am obţinut, oferta de gratuitate a evaluării de sănătate mintală pentru toţi pacienţii care cereau, aveau nevoie sau li se propunea asta. În primele luni au fost doi-trei, după care au fost cinci-șase, apoi lucrurile au intrat în normal.

Dacă vrem să ieșim din pălălaia senzaţiei către acces (mai) ușor la servicii MHPSS (de sănătate mintală și psihosociale) trebuie să considerăm – ca viziune pe termen scurt, mediu și lung – forme de gratuitate. Și cu o bună compensaţie pentru specialist.

Nu mă refer aici la „consultaţia de psihiatrie”. Mă refer la serviciile de screening pentru depresie, anxietate, adicţii etc. Mă refer (și) la serviciile de consiliere și psihoterapie, care să fie introduse în regim de decontare directă, la un preţ competitiv cu piaţa la acest moment.

Sunt bani bine investiţi. Și sunt bani care scad, de bună seamă, povara pe sistem în tot ce presupune cheltuielile colaterale făcute de oameni ale căror simptome sunt mai degrabă psihosomatice, ale căror prezentări în UPU sunt mai degrabă din cauza atacurilor de panică decât a infarctului miocardic ș.a.m.d. Soluţia găsită, în prezent, de „conectare” a serviciilor psihologice și a consultaţiei la psihiatru lasă loc de (mult) mai bine.

Psihologul ar trebui să poată fi recomandat direct de medicul de familie, dar și de medici din altă specialitate. Iar serviciile lui ar trebui să fie rambursate fix, nu procentual din decontul medicului. La fel de bine, cupleta medic psihiatru-psiholog trebuie să devină, cum e firesc, tripletă, adică să adauge și asistentul social dedicat.

Am avut odată un masterplan pe sănătate mintală. Au trecut mai bine de 15 ani de atunci. E timpul să avem unul nou. Și nu doar de dragul unui document, cât de dragul unui domeniu care e la intersecţia tuturor specialităţilor medicale și care privește atât omul bolnav, cât și omul sănătos.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe