Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Prototip util în fizioterapie

de Florentina Ionescu - sept. 22 2023
Prototip util în fizioterapie

Inginerii și specialiștii de la Universitatea din Canterbury* dezvoltă dispozitive interactive care acţionează precum un material textil, flexibil. Acestea ar putea ajuta pacienţii în cadrul exerciţiilor de fizioterapie.

Dr. Aluna Everitt, lector la universitatea menţionată, a dezvoltat un prototip original al acestor „materiale” și speră să creeze un dispozitiv care să poată fi purtat cu ușurinţă pe corp, atașat pe haine. Astfel, dispozitivul ar putea să monitorizeze corpul celui care îl poartă și felul în care persoana se mișcă ori își flectează un membru. 

Creat cu ajutorul unei imprimante 3D care folosește mai multe tipuri de materiale, suprafaţa dinamică este alcătuită din mici plăci printate 3D și are capacităţi interactive, care au fost adăugate în timpul procesului de imprimare. Materialul are și componente electronice, conectate printr-un filament conductiv. „Firul” reacţionează la forma și la mișcările corpului, putând fi personalizat în funcţie de nevoile pacientului. 

Componentele digitale ale materialului-prototip ar putea fi integrate în haine și accesorii, cum ar fi genuncherele ori acele benzi care susţin în mod eficient rotula. În viitor, dr. Everitt plănuiește să folosească „feedbackul haptic” sau vibraţiile de la micile discuri cu motor încorporate în materialul său. Un astfel de dispozitiv ar putea fi de ajutor persoanelor cărora li s-a recomandat fizioterapie. Cu ajutorul lor, odată ajunși acasă, pacienţii vor putea efectua exerciţiile în mod corect,fără a fi nevoie de supervizare. 


Surse: 

*https://www.canterbury.ac.nz/news/2023/wearable-3d-printed-tech-could-become-physio-tool.html

https://medicalxpress.com/news/2023-09-wearable-3d-tech-physiotherapy-tool.html


Notă autor:

Credit foto: Universitatea din Canterbury

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe