Newsflash
Știri

Reacția SRRM referitor la scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS

de Florentina Ionescu - dec. 23 2022
Reacția SRRM referitor la scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS

Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS este în favoarea pacientului și a sistemului medical, afirmă reprezentanții Societății Române de Reabilitare Medicală.

Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractarea cu Casa Națională de Sănătate nu aduce o îngrădire a accesului pacienților la serviciile de sănătate. Această măsură va fi în favoarea pacientului prin creșterea calității și a complexității actului medical, evitarea birocrației, evitarea risipei financiare și respectarea dreptului pacientului de a-și alege furnizorul, se arată într-un comunicat de presă transmis de Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM) redacției. 

„În acest moment, nu există nicio reglementare privind efectuarea serviciului conex, deci nicio posibilitate de a verifica dacă acesta a fost într-adevăr efectuat, pentru că, deși reprezintă un serviciu medical, el nu este decontat în urma validării și semnării cu cardul de sănătate al pacientului, ceea ce poate duce la evaziune fiscală. De asemenea, nu există o evaluare obligatorie a unităților de kinetoterapie care efectuează servicii conexe pentru diverse specialități și care nu pot fi astfel declarate furnizori acreditați”, conform SRRM.

Spre deosebire de serviciul conex, serviciile efectuate în ambulator de medicul specialist de Medicină Fizică și de Reabilitare (MFR), inclusiv ședințele de kinetoterapie, sunt toate validate și semnate cu semnătura electronică a medicului și cu cardul de sănătate al pacientului exact în momentul în care sunt efectuate. 

prof. dr. Mihai Berteanu presedinte SRRM
Prof. dr. Mihai Berteanu

 

„Facem aceste precizări ca răspuns la numeroasele informații eronate apărute în ultimele zile în spațiul public și sperăm că deciziile CNAS se vor baza pe opinia experților în domeniu și nu pe părerile exprimate în media sau pe rețelele de socializare. Stăm oricând la dispoziție presei și decidenților pentru lămuriri suplimentare”, spune prof. univ. dr. Mihai Berteanu, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală.

Kinetoterapia, respectiv utilizarea exercițiului fizic terapeutic în scopul refacerii funcțiilor pierdute din cauza bolilor, face parte din mijloacele terapeutice utilizate de specialitatea Medicină Fizică și de Reabilitare (MFR), alături de o multitudine de alte aplicații de agenți fizici terapeutici.

Aplicarea acestori agenți este un act medical, deci se face conform unei prescripții medicale complexe, individualizate, în funcție de patologie și de afecțiunile asociate, se mai arată în comunicat. Evaluarea clinică și funcțională a fiecărui pacient, precum și monitorizarea efectelor este esențială pentru a atinge obiectivele terapeutice și a evita contraindicațiile și efectele adverse.

Toate serviciile medicale amintite (evaluare clinică și funcțională, prescripția unui plan terapeutic individualizat, aplicarea acestui plan, monitorizarea efectelor, adaptarea și progresia intervențiilor terapeutice) sunt asigurate prin sistemul asigurărilor de sănătate din România și sunt aplicate de o echipă multiprofesională, din care face parte kinetoterapeutul/fizioterapeutul.

Memoriu către CNAS

Recent a avut loc o serie de discuții în spațiul public despre scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS. Societatea Română de Reabilitare Medicală a arătat care este poziția sa referitor la acest subiect, explicând în comunicatul de presă de ce scoaterea acestor servicii este, de fapt, în beneficiul pacienților și al sistemului medical.

Un memoriu a fost trimis de SRRM către președintele CNAS săptămâna aceasta. Textul complet este disponibil mai jos: 

memoriu SRRM1 

memoriu SRRM2 

memoriu SRRM3 

memoriu SRRM4 

memoriu SRRM5 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe