Newsflash
OPINII

Printre valurile pandemiei

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - aug. 27 2021
Printre valurile pandemiei

Pandemia a determinat o mai bună autocunoaștere a omenirii, aducând cu sine și o serie de lecţii de care poate ar fi bine să ne amintim, în așteptarea unui nou val de COVID-19 în ţara noastră.

val covidExersăm supravieţuirea printre valurile pandemiei de COVID-19 de aproape doi ani. Septembrie se anunţă o lună cu ameninţări reluate, cu un personal sanitar care trebuie iar să se înhame la munca de stopare a evoluţiei galopante a pandemiei și la salvarea vieţilor unor concetăţeni care suferă de multiple comorbidităţi, dar și a altora, inconștienţi care în continuare nu cred în existenţa virusului, și nici în eficacitatea vaccinului.

Și totuși, a fost și este o experienţă care a contribuit la un efort de autocunoaștere al omenirii, cu lecţiile care au derivat inerent din acest exerciţiu.

Dacă rememorăm valul întâi, acesta a avut drept consecinţe următoarele elemente: a surprins toate sistemele de sănătate, atât din zone cu medicină avansată, cât și din cele cu PIB-uri scăzute, demonstrând că atunci când vorbim despre terapii intensive, de paturi de ATI, nicio ţară nu are suficiente resurse pentru un moment cataclismic ca acesta (vezi Franţa, Germania, SUA).

Surpriza invaziei virale a adus o întârziere de reacţie pe plan mondial în pregătirea educaţională a populaţiei, cu o remanenţă „dureroasă”, total neînţeleasă de „talk show-uri”, și în descoperirea calităţilor unui virus cu multe necunoscute legate de apariţie.

Lecţie după lecţie

Apoi acest virus ne-a învăţat o altă lecţie: a extras din mulţime anumite grupe de vârstă și de comorbidităţi despre care se știa că erau la risc și în alte epidemii și ne-a permis să le aprofundăm mecanismele patogenice agravante, să înţelegem care sunt diferenţele agresiunii faţă de virusul gripal etc.

A adus și descifrări legate de carantinare, definiri ale intervalelor de izolare care ar trebui să fie respectate de contacţi și de cei îmbolnăviţi. Încet-încet s-au conturat și măsurile, și terapiile pentru formele severe din momentul externării din spital.

Cel de-al doilea val a venit foarte repede, cu o multitudine de probleme secundare: burnoutul personalului medical și sindroamele posttraumatice ale acestora, restricţionarea accesului în spitale și la servicii al pacienţilor
non-COVID, epuizarea rezervelor medicale, criza personalului medical (număr insuficient de oameni și specialităţi deficitare: ATI,
pneumologie – vezi România).

A existat o invazie de articole, cercetări pe tema COVID-19, dar au stagnat mult cele privind restul afecţiunilor și comorbidităţilor, care, procentual, au reprezentat dintotdeauna o provocare pentru sistem. Pacienţii cu afecţiuni cronice au exersat fuga de spital și consulturi, lucru care ulterior a fost consfinţit în cadrul valului trei, când totul a devenit dramatic.

Datele European Cancer Organisation (OCE) au scos în evidenţă amploarea consecinţelor privind lupta împotriva cancerului, unde, în acest an și jumătate de pandemie, aproape un milion de cazuri de cancer au fost în pericol să fie nediagnosticate la timp.

În ţările din Europa nu s-au efectuat 100 de milioane de teste de screening în vederea depistării cancerului, fapt care a dus la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supravieţuire a pacienţilor cu această boală.

Mai grav e că una din două persoane care prezentau simptome de cancer nu a primit trimitere de urgenţă pentru diagnosticare, și unul din cinci pacienţi diagnosticaţi nu a primit și nu primește în continuare tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

Și aici vorbim doar despre neoplazii, dar, în pneumologie cel puţin, bat răsunător la ușă: BPOC, astmul bronșic etc. Lista, de fapt, este foarte lungă.

Pe picior de inegalitate

Cel de-al doilea val al pandemiei a fost poate cel mai lung, deoarece a creat concomitent și un nou capitol – complicaţiile post-COVID abordate concomitent cu afecţiunile acute, pe care personalul sanitar s-a luptat să le înţeleagă și să le vindece.

Lupta a fost inegală la început, dacă ne gândim că era vorba despre o cu totul altă patologie, grupată, de data aceasta, pe aparate: respirator, cardiac, neurologic, vascular, afecţiuni metabolice. În acest val s-a văzut clar că lipsesc serviciile de reabilitare și cele paliative, iar virusul poate lăsa sechele, amputând calitatea vieţii ani întregi.

A creat un nou tip de handicap, a introdus o nouă etichetă de boală cronică, ce s-a alăturat multitudinii de afecţiuni deja existente.
Valul trei nu a fost lipsit nici el de probleme: sistemul a dat rateuri în aprovizionarea cu terapii specifice, a fost criza aparatelor de oxigen în anumite ţări (vezi India), spitalele s-au umplut de pacienţi cu complicaţii apărute la distanţă de vindecarea de COVID-19, iar interesul bolnavilor non-COVID s-a mutat spre spitalele private.

Veniturile lor au crescut evident și a apărut o nouă pătură de îmbogăţiţi
post-COVID. Încet-încet, presiunea a scăzut pe perioada verii. Distanţarea impusă de natură a funcţionat. Oamenii au ieșit la aer și aici au început să se vadă clar diferenţele de comportament dintre cei care au înţeles ce face acest virus și cei care au refuzat de la început să îl accepte.

Odată cu descoperirea vaccinului, în mintea cetăţenilor a încolţit ideea necesităţii vaccinării – ceea ce a produs, iniţial, un dezechilibru între cererea mare și oferta mică – , dar au apărut și eternele discuţii legate de efectele adverse ale vaccinului.

Între valul trei și valul patru asistăm acum la o altă extremă, la curtarea intensivă a necredincioșilor în ceea ce privește vaccinarea, cu oferte care merg de la lucruri pragmatice – mititei, sume de bani –, până la cele elevate, spectacole etc.

Centrele de vaccinare nu au în arșiţa acestei veri decât un aspect îngheţat, cu o vegetare continuă a personalului, în așteptarea unor cetăţeni ce nici nu se mai gândesc la acest lucru important.

Diferenţa dintre viaţă și moarte

Odată cu apariţia celui de-al patrulea val al pandemiei a luat amploare varianta Delta, faţă de care reacţia cercetătorilor a fost rapidă, demonstrând că protecţia vaccinală este foarte importantă.

Indolenţa naţiilor la aceste mesaje este dureroasă și reprezintă consecinţa influenţării continue a indivizilor de către acei oameni care nu pot fi convinși că virusul nu este o simplă răceală decât atunci când ei trec prin suferinţele cauzate de viroză.

Dar valul al treilea, ca și cel de-al patrulea probabil, aduc și vor aduce noi dovezi ale traumatismelor psihice și ale bolilor mentale declanșate, ale tarelor economice, cu o coadă a suferinţelor prelungite și vizibile și pe viitor în buzunarul fiecăruia. Amprenta este evidentă în viaţa noastră, a tuturor: nu am mai făcut multe dintre lucrurile care ne bucurau anterior.

Congresele știinţifice cochetează neconvingător cu ideea de hibrid, redescoperim natura cu greu și așteptăm cu sufletul la gură noua variantă sau chiar și pe cele viitoare ale unui virus care se schimbă permanent la faţă.

Poate că la atâtea valuri s-ar putea spune că unii au învăţat „să înoate”, alţii mai exersează, iar unii se pare că încă se „tem să încerce apa chiar și cu degetul”. Un lucru este cert: nu ne putem îneca la mal. Altfel, reverificăm vorba lui A.C. Cuza: „Pe valurile lumii, ca și pe valurile mării, nu plutesc decât acei care știu să înoate”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe