Pe parcursul ultimelor câteva luni, conducerea CMR a propus opiniei publice câteva idei noi în materie de malpraxis. Am analizat toate aceste propuneri și dorim să facem câteva precizări.
Legea (95R/2006) stipulează că CMR este autoritate a statului delegată cu atribute executive (înregistrarea medicilor), legislative (elaborarea Codului Deontologic) și jurisdicţionale (judecarea medicilor pentru a menţine independentă și corectă exercitarea profesiei de medic).
Am afirmat deseori înainte (Enăchescu & Pereţianu, 1998, 1999; Pereţianu, 2017) că ambiguităţile legilor legate de Colegiu creează confuzii importante în mintea medicilor, a pacienţilor și a politicienilor.
În acest sens, pe parcursul ultimelor câteva luni, noua conducere a Colegiului Medicilor din România (CMR) a propus opiniei publice câteva idei noi în materie de malpraxis. Am analizat toate aceste propuneri și dorim să facem câteva precizări.
Problemele ridicate de CMR care sunt reale:
Pentru a rezolva aceste probleme, conducerea CMR a propus o serie de modificări, considerate de noi neconforme cu legea (vom reveni). Iniţiatorii le consideră, evident, drept unele capabile să schimbe (în bine) actuala situaţie:
Ulterior, CMR a mai propus:
Analizând aceste propuneri, considerăm că soluţiile propuse pentru rezolvarea lor nu sunt de natură să rezolve situaţia, iar unele afirmaţii ale avocaţilor angajaţi de CMR (la întâlnirile la care am participat direct) sunt de-a dreptul îndoielnice. În același sens, nu considerăm oportună renunţarea la prevederile din prima lege a malpraxisului (propusă chiar de CMR acum șapte ani), și anume:
a. plata asigurărilor de malpraxis să fie efectuată de instituţiile sanitare, și nu de angajat;
b. înfiinţarea comisiilor de mediere a situaţiilor conflictuale.
Analizând actualele propuneri ale CMR, dorim să precizăm că:
Considerăm că argumentele folosite pentru justificarea propunerilor CMR sunt insuficient de pertinente sau chiar forţate. Pentru rezolvarea problemelor actuale legate de malpraxis, propunem (și alături de noi se găsește toată conducerea CFSMR) următoarele modificări legislative:
1. Plata asigurărilor de malpraxis de către angajator (spital, cabinet medical), și nu de către salariat.
2. Înfiinţarea instituţiei de mediere pentru cazurile de malpraxis (în străinătate se rezolvă până la 20% dintre cazurile de malpraxis prin mediere) sau sprijinirea actualilor mediatori generaliști pentru preluarea cazurilor de malpraxis.
3. Plafonarea plăţilor din asigurările de malpraxis (incluzând mai ales daunele morale) prin lege, cu informarea prealabilă a pacienţilor referitor la aceste sume (ca și în cazul taxelor notariale, în cazul cumpărării unui imobil etc.).
4. Reînfiinţarea (prin lege) a analizelor cazurilor de deces sau erorilor medicale în fiecare spital din ţară, cu participarea medicului curant și a medicului legist (sau morfopatolog), dar și cu invitarea unui specialist din alt spital (altă clinică universitară) în calitate de „oponent”, după constatarea unui deces sau a unei erori (cu mult înaintea unui proces în instanţă).
Aceste comisii de analiză detaliată a fiecărui caz (așa cum se întâmpla în România înainte de 1989 și se întâmplă și astăzi în toate ţările civilizate) sunt în măsură să readucă încrederea judecătorilor în corpul de experţi, deoarece ele se consumă (repetăm) mult înaintea unui proces și implică specialiștii altui spital (altei clinici).
P.S.: Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor este dispusă să participe cu experienţa și expertiza obţinute în anii de activitate în ţară și străinătate pentru a rezolva problemele legate de malpraxis, într-o colaborare strânsă cu CMR, Ministerul Sănătăţii și toate organismele interesate.
Citiți și: Perspective noi asupra malpraxisului medical
Bibliografie
Pereţianu D., Enăchescu D. Originea unei ambiguităţi şi soluţiile de înlăturare a consecinţelor. (Puterea de a-ţi asuma (integra)
incertitudinile. Forţa de a diminua entropia organizaţională. Gânduri de după Ascona). Viaţa Medicală (Buc.), 1998, 10, 48: 5
(Partea I),
Pereţianu D., Enăchescu D. Originea unei ambiguităţi şi soluţiile de înlăturare a consecinţelor. (Puterea de a-ţi asuma (integra)
incertitudinile. Forţa de a diminua entropia organizaţională. Gânduri de după Ascona). Viaţa Medicală (Buc.), 1998, 10, 49: 5
(Partea II).
Pereţianu D., Enăchescu D. Funcţia colegială. Evaluare după 2 ani de activitate (17.01.1997-23.01.1999). Bucureşti, CMB,
23.01.1999.
Stoicescu E., Pereţianu D., Enăchescu D. Ambiguities concerning attributions, responsibilities and relationships of organizations
from the Romanian medical civil society. Intnl.Conf.”Legal frame of the health systems reform”. Sinaia, Romania, 18-19.10.1999.
# 3.
Drd. Dragoș Voroneanu. CMR, în lumina statutului său. Viaţa Medicală (Buc.), 2023, 27 ianuarie
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe