Newsflash
OPINII

Diletantism și cârpeală

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 8 2022
Diletantism și cârpeală

Tot reparăm sistemul medical românesc, în loc să-l schimbăm din temelii. O nouă lege a Sănătăţii devine obligatorie, dar mi-e teamă că nu prea are cine s-o mai scrie.

pavement-ga91d86622_1280Marea problemă a accesibilităţii în sistemul medical din România, zilele acestea, este reliefată prin câteva observaţii, la cald, în timp ce pregătim strategia de acţiune în criza migranţilor fugiţi din calea războiului din Ucraina. În primul rând, sistemul nostru integrat, SIUI, este o rablă care gâfâie din rărunchi la fiecare modificare pe care cauţi să i-o aduci.

Tehnologic este depășit, mentenanţa este greoaie, și – realist – curând va trebui să începem să gândim înlocuirea lui. Este o acţiune gigantică, pe alocuri înspăimântătoare, dar devine necesară.

În al doilea rând, riscăm să uităm progresele făcute în timpul pandemiei de COVID în tot ceea ce înseamnă digitalizare, telemedicină și armonizarea sistemelor de prescripţie, încât oamenii să nu mai alerge de la cabinetul specialistului la medicul de familie, de la medicul de familie la farmacie și așa mai departe.

Formulată ca o redundanţă necesară, reţeta tipărită este totuși o hârtie în plus pe care oamenii trebuie să meargă să și-o ia, să o aibă în posesie ș.a.m.d. Doi ani de digitalizare spun nu numai că se poate ca oamenii să aibă variante digitale ale prescripţiei, ba chiar este de dorit, util și facil de implementat (cod QR spre exemplu).

În al treilea rând, și poate cel mai dureros subiect, este discriminarea pacienţilor în funcţie de medicul pe care îl văd, fie el în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ori ba.

O spun de mai mulţi ani, dreptul la compensarea medicaţiei este al pacientului prin faptul că este asigurat CNAS, nu derivă din prescripţia eliberată de medicul prescriptor. Această frustă constrângere a doctorilor din România să contracteze cu CNAS nu face bine sistemului sanitar și creează de multe ori redundanţă.

Nu mai vorbesc de faptul că anumite modificări, menite – vezi, Doamne! – să îmbunătăţească fluxul pacientului, mai mult au făcut rău. Unii dintre noi ne-am trezit că pacienţi veniţi din provincie nu-și puteau procura medicamentele în judeţul lor, pentru că nu figurau pe lista acelor medici înscriși la CJAS (Casele Judeţene de Asigurări în Sănătate).

O să vă întrebaţi cum de-am ajuns să avem o mașinărie atât de scârbavnică în aceste privinţe, dar și în altele enumerabile. Răspunsul nu-i greu de dat, cât e soluţia la probleme greu de implementat.
Răspunsul este: diletantism și cârpeală. Despre asta vorbim.

Aveam, pe vremuri, o Dacia Nova și un mecanic la Ciclopul de pe bulevardul Magheru (astăzi închis). Mașina aia era atât de prost concepută, încât ţi-era greu să nu prinzi drag de ea. O dată la câteva săptămâni urcam rampa la Ciclop, mecanicul o lua la șurubărit, cum-necum făcea ceva și mergea din nou.

Îl întrebam de fiecare dată: nea Cutărică, tot o lună mă ţine și de data asta? Dacă ai noroc, îmi răspundea în timp ce-și ștergea mâinile de ulei. Dar norocul meu însemna că le dădeam lor bani, și din coada respectivă de câine nu puteam să scot o sită de mătase.

La fel și cu sistemul medical. Îl tot reparăm, în loc să-l schimbăm din temelii. O nouă lege a Sănătăţii devine obligatorie, dar mi-e teamă că nu prea are cine s-o mai scrie.

Citiți și: Momentele subiectului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe