Newsflash
OPINII

Medic pentru fiecare ambulanţă

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 3 2024
Medic  pentru fiecare  ambulanţă

Ne-am obișnuit ca Legea nr. 195/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii să sufere dese schimbări. Dintr-o perspectivă, acestea sunt prilejuite de dinamica societăţii în care trăim.

Aceste modificări creează  însă și o problemă legată de lipsa de predictibilitate a dispoziţiilor legale pe teritoriul ţării noastre. Pe site-ul Camerei Deputaţilor regăsim un proiect de lege care își propune să aducă unele schimbări referitoare la actul normativ menţionat mai sus. Prima dintre ele vizează art. 92 alin. (1) lit. p). Elementele de noutate sunt legate de faptul că sintagma „ambulanţă destinată intervenţiei medicale” va fi definită conform legii ca acea autospecială ce respectă standardele europene în vigoare și care are cel mult 300.000 de kilometri la bord, iar vechimea de funcţionare nu depășește 5 ani.

Echipajul va fi format din: medic special pregătit, asistent medical, conducător auto. De asemenea, vor putea exista și voluntari care să fie special pregătiţi în acest sens. Deci, propunerea vizează renunţarea la sistemul de clasificare a ambulanţelor în tipurile A1, A2, B, C. Dacă acest proiect de lege va intra în vigoare, înseamnă că toate autospecialele de tip ambulanţă vor trebui să aibă în componenţa echipajului un medic. Acest lucru este, fără îndoială, în interesul pacientului.

Despre timpul în care trebuie să ajungă la intervenţie echipajul specializat am mai discutat, într-un alt număr al Vieţii Medicale. Noua propunere modifică aceste termene, respectiv: de la 8 minute în zonele urbane în cel puţin 90% din cazuri la 10 minute (și se elimină procentajul); de la 12 minute în zonele rurale în cel puţin 75% din cazuri la 10 minute (și aici se elimină procentajul). Referitor la finanţarea serviciilor de ambulanţă, noua lege prevede că sursele trebuie să fie bugetul Ministerului Sănătăţii și altele prevăzute de dispoziţiile legale. 

Art. 101 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ar urma să fie modificat astfel: „Asistenţa medicală privată de urgenţă în faza prespitalicească este asigurată de serviciile private de ambulanţă destinate intervenţiei medicale, pe baza unui contract direct cu beneficiarul, cu asigurătorul privat al acestuia sau la solicitarea directă a beneficiarului ori a oricărei alte persoane, cu consimţământul acestuia”. De asemenea, se va păstra posibilitatea ca echipajele publice de urgenţă și cele de prim ajutor calificat, în cazurile justificate, să poată acorda asistenţă chiar și în afara zonelor geografice de responsabilitate, în cazul în care există o solicitare venită din partea dispeceratelor de urgenţă. 
 


Notă autor:

Foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe