Newsflash
Internaționale Știri

ONU denunţă violenţele împotriva lucrătorilor umanitari

de L. Budin - aug. 18 2023
ONU denunţă violenţele împotriva lucrătorilor umanitari

ONU marchează anual, pe 19 august Ziua Mondială a Asistenţei Umanitare, data la care 22 de persoane u fost ucise într-un atentat sinucigaş.

Şaizeci şi doi de lucrători umanitari au fost ucişi în întreaga lume de la începutul anului, a anunțat ONU.

Pe lângă cei 62 de lucrători umanitari ucişi de la începutul anului curent în zonele de conflict, alţi 84 au fost răniţi şi 34 răpiţi, potrivit datelor Aid Worker Security Database, compilată de firma britanică de consultanţă Humanitarian Outcomes, informează AFP și Agerpres.

Pe întregul an 2022, numărul lucrătorilor umanitari ucişi a fost de 116.

De câţiva ani, Sudanul de Sud se menţine în fruntea celor mai periculoase locuri pentru lucrătorii umanitari. Până pe 10 august, au fost înregistrate 40 de atacuri împotriva lucrătorilor umanitari, care s-au soldat cu 22 de morţi, a indicat agenţia umanitară a Naţiunilor Unite (OCHA).

Urmează Sudanul, cu 17 atacuri asupra lucrătorilor umanitari până acum în acest an, soldate cu 19 morţi. 

Riscurile cu care ne confruntăm sunt dincolo de înţelegerea umană”, se arată într-un raport realizat de ONG-uri precum Médecins du Monde, Action contre la faim şi Handicap International.

În fiecare an, peste 90% dintre cei ucişi în atacurile împotriva lucrătorilor umanitari sunt angajaţi locali, subliniază Organizaţia Internaţională pentru Siguranţa ONG-urilor (Inso).

Ziua Mondială a Asistenţei Umanitare coincide anul acesta cu comemorarea a 20 de ani de la atacul din 2003 asupra hotelului Canal din Bagdad, unde se afla sediul ONU. Atacul, comis în plin haos al invaziei americane din Irak, în care a fost înlăturat de la putere Saddam Hussein, a ucis 22 de persoane, între care brazilianul Sergio Vieira de Mello, şi a rănit aproximativ 150 de lucrători locali şi străini.


Notă autor:

Foto: Facebook Médecins du Monde France

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe