Se estimează că aproximativ cinci milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de cinci ani în 2021, potrivit datelor ONU.
Cele mai recente estimări publicate de Grupul inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile (UN IGME) a constatat, de asemenea, că 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, ceea ce corespunde cu moartea unui copil sau a unui tânăr la fiecare 4,4 secunde.
Un alt raport al UN IGME, publicat de asemenea marţi, a constatat că 1,9 milioane de copii s-au născut morţi în 2021. Multe dintre decese ar fi putut fi evitate cu o îngrijire medicală mai bună, se arată în raport, scrie Agerpres.
Citește și: Risc crescut de infecţii streptococice în rândul copiilor
„O tragedie atât de răspândită, care poate fi prevenită, nu ar trebui să fie niciodată acceptată ca inevitabilă. Progresul este posibil cu o voinţă politică mai puternică şi cu investiţii direcţionate pentru un acces echitabil la asistenţa medicală primară pentru fiecare femeie şi copil”, a spus Vidhya Ganesh din partea UNICEF.
Deşi lucrurile s-au îmbunătăţit din 2000, cu rata globală a mortalităţii copiilor sub cinci ani scăzând cu 50%, rata mortalităţii la copiii mai mari şi la tineri scăzând cu 36% şi rata copiilor născuţi morţi cu 35% ,câştigurile s-au redus semnificativ din 2010, conform ONU.
UN IGME a avertizat că aproape 59 de milioane de copii şi tineri vor muri înainte de 2030 dacă nu se iau măsuri rapide pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe