Proclamată de către UNESCO, această zi creează legături între universități şi comunitățile locale, sportul, activitatea fizică şi viaţa sănătoasă jucând un rol principal.
În 2015, Federaţia Internaţională a Sportului Universitar (FISU) a propus UNESCO să recunoască, la nivel internaţional, o zi dedicată sportului universitar. Propunerea a fost aprobată de statele membre UNESCO la cea de-a 38-a sesiune a Conferinţei generale de la Paris, din noiembrie 2015, iar la 20 septembrie a fost declarată, astfel, Ziua Mondială a Sportului Universitar, informează Agerpres. Această dată coincide, în majoritatea ţărilor din întreaga lume, cu începutul anului universitar şi este, de asemenea, data primelor Campionate Mondiale Studenţeşti, din 1924.
FISU, formată din 167 de federaţii sportive universitare naţionale de pe cinci continente, care reprezintă câteva sute de instituţii de învăţământ superior, îşi propune să atragă atenţia asupra rolului cheie pe care universităţile îl pot şi trebuie să îl joace pentru a face faţă provocărilor privind culegerea şi transmiterea cunoştinţelor, precum şi, mai ales, politica socială şi economică la nivel local, naţional şi internaţional, se notează pe site-ul UNESCO.
Ziua Mondială reprezintă o platformă de schimb de idei, cele mai bune practici, provocări şi oportunităţi în cadrul sportului universitar din întreaga lume.
FISU consideră că valorile sportive şi practica sportivă funcţionează în armonie perfectă în cadrul studiilor universitare. Sănătatea, starea de bine şi experienţele pe care studenţii le câştigă prin sport îi ajută să devină, mai târziu, conducători exemplari în societate.
Din 1959, agenda evenimentelor FISU este în continuă creştere: federaţia a organizat 31 de ediţii de vară şi 30 de iarnă ale Universiadei, peste 350 de Campionate Mondiale Universitare şi Cupe Mondiale Universitare, precum şi zeci de seminarii educaţionale, forumuri şi conferinţe tematice în întreaga lume.
În România, Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) este membră a FISU. În organizarea Federaţiei Internaţionale de profil, în ţara noastră au fost organizate Jocurile Universitare de iarnă de la Poiana Braşov (1951), Universiada de vară de la Bucureşti (1981), precum şi Campionatele Mondiale Universitare de tenis de masă (1971), şi de handbal (1975 şi 1987), toate trei având loc în Capitală. De asemenea, în 1981, la Bucureşti a avut loc Conferinţa europeană a sportului universitar (CESU).
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe