Newsflash
REUNIUNI

O specialitate „foarte puţin vizibilă”

de Demostene ŞOFRON - nov. 18 2022
O specialitate „foarte puţin vizibilă”

Bolile musculoscheletale nu sunt foarte bine reprezentate în lumea medicală, chiar dacă patologia este destul de frecventă, au subliniat specialiștii români în cadrul unei dezbateri organizate la Cluj-Napoca.

reumato

Ziua Mondială a Artritelor, marcată anual la 12 octombrie, a fost una a întâlnirilor de profil, prilej de abordare a temelor la zi într-o specialitate relativ tânără. Discuţiile purtate între specialiști și pacienţi au atins subiecte precum: importanţa diagnosticului precoce; abordarea pacientului reumatic; managementul afecţiunii reumatice și importanţa echipelor multidisciplinare; vaccinarea la pacienţii cu afecţiuni reumatismale inflamatorii. Au fost prezentate, de asemenea, povești ale pacienţilor.

Tot cu acest prilej, a fost lansat în România chestionarul „Punctele sensibile ale reumatologiei”, realizat de Societatea Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie (EULAR), tradus în limba română. Cercetarea se adresează deopotrivă pacienţilor și profesioniștilor din domeniul Reumatologiei – de la medici la asistenţi medicali, infirmieri, studenţi și rezidenţi mediciniști.

Durerile de la nivelul articulaţiilor sau al coloanei vertebrale au foarte multe cauze, a subliniat prof. dr. Simona Rednic, președinta Societăţii Române de Reumatologie (SRR). Există numeroase patologii și abordări care trebuie avute în vedere atunci când se discută despre acest subiect, a adăugat specialista: „Trebuie să atragem atenţia asupra acestei patologii și asupra problemelor pe care le dezvoltă, pentru că foarte multă lume suferă de patologia osteoarticulară, diferită și foarte diferit tratabilă. (...) Consider că este esenţială educarea pacientului, [deoarece] boala devine responsabilitatea sa”.

Provocările unei specialităţi

Președinta SRR a amintit că Reumatologia este încă o specialitate foarte puţin vizibilă, bolile musculoscheletale nefiind foarte bine reprezentate în lumea medicală: „Dacă te uiţi la bolile musculoscheletale, la documentele de la Bruxelles, aproape că nu le întâlnești. Nu vreau să spun că există o prioritizare, dar bolile musculoscheletale nu sunt deloc bine reprezentate. Or, acesta este deja un punct sensibil. Trebuie să-l discutăm deoarece patologia în sine este frecventă, fiind a doua cauză de handicap pentru cei tineri”.

O altă provocare cu care se confruntă acest domeniu este, în opinia ei, numărul redus de medici reumatologi (circa 400 în România) și concentrarea lor în centrele universitare din Cluj-Napoca, București, Iași, în condiţiile în care sunt judeţe fără niciun specialist reumatolog. Recuperarea pacienţilor într-o echipă multidisciplinară este iarăși o problemă, președinta SRR fiind de părere că sistemul medical românesc nu încurajează multidisciplinaritatea în această disciplină.

Un alt capitol deficitar îl constituie educarea pacientului: „În educaţia pentru pacient se poate munci mai mult. Pacientul trebuie să-și înţeleagă boala. Să cunoască terapiile, chiar dacă durerea dispare”, a subliniat prof. dr. Simona Rednic. Ea a arătat că o altă problemă o constituie existenţa unor mituri potrivit cărora reumatismul este incurabil, iar medicamentele – ineficiente.

 Activismul poate schimba lucrurile

În completarea celor spuse de președinta SRR, prof. dr. Cătălin Codreanu a afirmat că în Reumatologie, situaţia poate fi îmbunătăţită cu ajutorul activismului. În opinia sa, un prim pas îl constituie creșterea numărului de locuri pentru rezidenţii din domeniu: „Putem schimba lucrurile doar acţionând împreună. Este îndemnul meu la activism în domeniul sănătăţii publice. (...) Sistemul medical românesc prezintă lacune importante, prin urmare, trebuie să întărim demersurile noastre. Și mă refer acum la creșterea numărului de locuri pentru rezidenţi în domeniul Reumatologiei. Revin la ideea activismului social, activism și militantism pentru bolile reumatice”.

El a arătat că suferinţele reumatismale sunt încadrate într-o familie foarte largă, iar pacienţii cu boli reumatice prezintă o multitudine de alte boli. Însă Reumatologia actuală beneficiază de dezvoltări tehnologice, capabile să dea răspunsuri și chiar soluţii.

„Pacientul trebuie privit ca om și subliniez acest lucru. El vine într-un moment în care viaţa i-a fost dată peste cap de o suferinţă pe care nu știe cum să o gestioneze, fiind afectat personal și profesional. Din păcate, în România, din cauza problemelor economice, avem cealaltă latură, cea a refugiului în boală, care nu este de dorit”, a completat col. dr. Doina Baltaru, comandantul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Constantin Papilian” din Cluj-Napoca.

În centrul triunghiului

Un rol aparte în îngrijirea pacienţilor ar fi necesar să-l aibă medicul de familie, care ar trebui să găsească timp să-i înţeleagă, a declarat col. dr. Doina Baltaru: „Suntem într-un triunghi care trebuie să rezolve problemele la nivelul pacientului, al asociaţiilor de pacienţi, al medicului și al echipei medicale, în centrul căreia se află medicul de familie. Or, medicul de familie este veriga slabă a sistemului medical din România, sper să nu supăr pe nimeni”.

        Pe de altă parte însă, nici numărul de medici de familie din ţara noastră nu este suficient, a arătat aceasta: „Sunt zone care nu au medici de familie, ei nu sunt atrași să se îndrepte spre asemenea zone. Medicii de familie care sunt dăruiţi au foarte mulţi pacienţi și nu reușesc să-i evalueze pe toţi”. Alte probleme ale sistemului medical semnalate de comandantul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Constantin Papilian” din Cluj-Napoca sunt evaluarea la timp a pacientului și finanţarea din domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe