Newsflash
Advertorial

Diagnosticul Ecografic la ReumaDiagnostic

de - mai 9 2023
Diagnosticul Ecografic la ReumaDiagnostic

La ReumaDiagnostic, centru medical supraspecializat pe afecțiunile musculo-scheletale, pot fi efectuate multiple tipuri de investigații ecografice pentru adulți și copii. (P)

 

Clinica este dotată cu trei ecografe noi, două premium ultraperformante (Siemens Accuson Juniper, produs în Germania și Alpinion E-cube 8 Diamond, Coreea de Sud). Ecografele sunt dotate cu sonde liniare de înaltă rezoluție (17 MHz), care conferă o vizibilitate excelentă pentru structurile musculoscheletale și vasculare, sonde liniare de frecvență medie și sonde convexe pentru examinarea structurilor profunde și abdominale, precum și cu softuri opționale specifice pentru creșterea acurateței diagnostice.

În cadrul ReumaDiagnostic, după cum sugerează și numele, se pune în special accentul pe un bilanț diagnostic complet și precis, atât clinic, cât și imagistic, în care ecografia reprezintă un element central foarte bine dezvoltat în clinică. Medicii ReumaDiagnostic au pregătire, experiență și competențe certificate pentru efectuarea ecografiilor, incluzând supraspecializări în ecografie musculoscheletală, Doppler și ecografie pediatrică. Unii dintre medici dețin diplomele europene pentru efectuarea acestor tipuri avansate de ecografii și au o vastă experiență în Europa de Vest în realizarea acestor  examinări. Conf. dr. Nicolae Sârbu a lucrat peste zece ani în afara țării, a fost consultant al Spitalului Erasme al Universității din Bruxelles și referent în imagistică musculoscheletală și sportivă al Spitalului Universitar din Mons, Belgia, iar dr. Mihaela Sârbu are peste opt ani de experiență în ecografie musculoscheletală în Barcelona și Bruxelles. 

Diagnosticul rapid printr-o metodă fiabilă, neiradiantă și mai ieftină decât alte metode imagistice (precum rezonanța magnetică) scurtează mult timpul până la diagnostic și implicit suferința pacientului. Astfel, fie că pacientul este văzut de Reumatolog, medic de Recuperare Medicală, Ortoped sau Radiolog, la ReumaDiagnostic oricare dintre ei poate efectua, dacă este necesar, ecografie musculoscheletală în timpul consultației. 

În plus, cei trei medici de radiologie-imagistică medicală din cadrul clinicii pot efectua ecografie abdominală, pelviană, ecografii vasculare (Doppler venos sau arterial, membre superioare sau inferioare, carotide/vase cervicale, Doppler organe interne, Doppler testicular și penian), de tiroidă/glande sau pediatrică (incluzând toate tipurile specifice de ecografii la copii, inclusiv nou-născuți). În patologiile complexe, medicii radiologi din ReumaDiagnostic pot continua bilanțul diagnostic cu examinări prin rezonanță magnetica (IRM) sau tomografie computerizată (CT) în centre imagistice din afara clinicii, deoarece dețin specializări și experiență în IRM și CT. 

În plus, ori de cate ori este nevoie, medicii ReumaDiagnostic se reunesc fizic într-o comisie interdisciplinară sau discută telefonic cazurile mai complexe, încât acestea sunt optim gestionate.

ECOGRAFIA

Ecografia musculoscheletală este investigația cel mai des solicitată la ReumaDiagnostic, ca urmare a profilului centrului, dar și pentru că dispunem de cinci medici cu specializări diferite (radiologie-imagistică medicală, ortopedie, reumatologie, recuperare medicală) supraspecializați în ecografia aparatului locomotor. Cu ajutorul ecografelor se pot detecta rupturi tendinoase sau musculare, tendinite, inflamație și acumulare de lichid în articulații (sinovită) sau burse (bursită), osificări, corpi străini, epicondilite, sindrom de canal carpian, boala Dupuytren, nevrom Morton etc. Aceste modificări sunt detectate ecografic înainte să devină vizibile prin alte metode. Ecografia are un rol primordial în detectarea patologiilor incipiente, atunci când tratamentul oferă cele mai bune șanse de vindecare. Alt avantaj esențial al ecografiei față de toate celelalte metode imagistice este caracterul dinamic, faptul că putem examina diferitele structuri musculo-tendinoase în timpul unor manevre cu mișcări specifice.

Toate articulațiile periferice pot fi evaluate ecografic: umărul (coafa rotatorilor, articulația gleno-humerală și acromioclaviculară etc.), cotul (articulația humero-radială și cubitală, bursa olecraniană, tendoanele flexoare sau extensoare, ligamentele colaterale), mâna (sinovită, tenosinovită, sindrom de tunel carpian etc.), genunchiul (ex. sinovită, colecții lichidiene, patologie tendinoasă) sau glezna (ex. entorse, rupturi ligamentare, tenosinovită, bursită precalcaneană sau inflamația tendonului lui Ahile). În ortopedie, recuperare medicală și reumatologie, ecografia musculoscheletală a devenit indispensabilă pentru că ajută, pe lângă diagnostic, la evaluarea răspunsului la tratament, permițând monitorizarea și optimizarea acestuia (în special în artrita reumatoidă, psoriazică sau spondilită).

Ecografia nervilor periferici este utilă pentru a evalua anomaliile nervului median, ulnar, radial, plexului brahial și nervilor membrelor inferioare. Se pot aprecia dimensiunea și structura nervului, în cadrul studiului sindroamelor compresive precum sindromul de tunel carpian (nerv median) sau neuropatia ulnară (la nivelul cotului sau pumnului), sau, în cazuri mai rare de neuropatii ale umărului, neuropatie radială, de nerv peronier, sindromul de tunel tarsian (n. tibial) sau neuropatia Baxter (n. calcanean inferior). De asemenea, se poate determina dacă există întreruperea continuității fibrelor nervoase în cadrul traumatismelor.

Ecografia Doppler este un examen al vaselor sangvine, neinvaziv, neiradiant, nedureros. Ecografia Doppler a membrelor inferioare se efectuează la pacienți cu factori de risc pentru îngustarea/ocluzia vaselor (diabetici, fumători, vârstnici), cu suspiciune de cheag de sânge în vas (tromboză) sau cu varice. Tromboza venoasă este o urgență medicală, atât din punct de vedere al conduitei diagnostice, cât și terapeutice, de obicei afectând venele profunde ale membrelor inferioare (venele femurale, poplitee sau tibiale) și putându-se complica din cauza migrării craniale a trombilor (e.g.., embolie pulmonară). Ecografia Doppler a membrelor superioare este indicată în tromboflebite (e.g. post branule/cateter), în asimetrii de puls, malformații vasculare sau sindroame compresive. 

Ecografia Doppler carotidiană (vase cervicale sau supraaortice) permite vizualizarea arterelor carotide și vertebrale, furnizând un diagnostic precis al ocluziilor sau stenozelor carotidiene în cazul unui accident vascular cerebral (AVC) sau plăcilor instabile de aterom cu potențial emboligen și permite monitorizarea pacienților care au suferit o intervenție carotidiană. De asemenea, este utilă la pacienții cu risc cardiovascular, pentru screening în depistarea îngroșărilor intimale, calculului indicelui IMT (intima media thickness), evidențierea precoce a plăcilor de aterom și evaluarea riscului de AVC.

Ecografia de aortă abdominală, artere renale și de celelalte ramuri este efectuată pentru depistarea stenozelor arteriale (ateromatoase sau displazie fibro-musculara), anevrismelor sau altor malformații.

Ecografia de arteră temporală este un serviciu unic în regiunea Sud-Est, utilă în cazul suspiciunii de vasculită Horton, manifestată prin durere de cap și claudicație mandibulară (durere declanșată de masticație). Este o afecțiune severă cu impact mare asupra sănătății, ecografia arterelor temporale putând decela semne diagnostice.

Ecografia de tiroidă și de glande salivare este utilă pentru evaluarea bolilor tiroidiene, litiazei salivare, sindromului Sjogren sau leziunilor focale (chisturi, noduli, mase tumorale).

Ecografia abdominală și pelvină este o investigație folosită atât ca metodă de screening (evaluarea stării de sănătate și funcționalității organelor), cât și diagnostic pentru afecțiunile organelor precum ficatul, colecistul, pancreasul, rinichii, suprarenalele, splina, vezica urinară, uterul, ovarele și prostata. Este nedureroasă, nu are riscuri și poate fi repetată la nevoie. Poate fi efectuată la persoanele de toate vârstele, inclusiv la copii șîn timpul sarcinii, și poate identifica variațiile de dimensiuni sau structură ale organelor, existența unor chisturi, tumori, malformații sau prezența lichidului în peritoneu (ascită). 

Efectuarea unei ecografii abdominale este indicată pentru evaluarea periodică, în caz de simptome digestive (greață, vărsături, dureri), valori anormale ale testelor hepatice, renale, antigenului prostatic (PSA), markerilor tumorali, în cazul unei anemii, calculi biliari sau renali („pietre”), pancreatitătraumatisme, anomalii palpabile (mase abdominale palpabile, hepatosplenomegalie), depistarea formațiunilor tumorale (benigne/maligne), diagnosticul anevrismului de aortă abdominală, suspiciune de apendicită, mărirea de volum a prostatei. Examenul Doppler în ecografia abdominală este foarte util în evaluarea hipertensiunii portale din cadrul hepatopatiilor cronice/cirozelor, sindromului Budd-Chiari și în bilanțul pre-transplant sau monitorizarea post-transplant hepatic sau renal.

Prezența gazului intestinal poate influența acuratețea ecografiei. În vederea unei investigații corecte, este indicat ca ultrasonografia să fie efectuată în condiții de repaus alimentar, „à jeun” sau la cel puțin patru ore postprandial. De asemenea, ar trebui evitat, timp de două-trei zile anterioare investigației, consumul de alimente care fermentează și de băuturi acidulate. Pentru o apreciere optimă a vezicii urinare, se recomandă pacientului sa bea aprox. 500 ml lichid cu 30-60 min. înainte. Nu în ultimul rând, pacientul trebuie îmbrăcat cu haine care pot permite expunerea ușoară a abdomenului. Datele obținute ecografic se coroborează cu datele clinice și de laborator. 

Ecografia abdominală pediatrică este un examen ideal atât pentru nou-născuți, cât și pentru copiii mari, deoarece nu folosește raze ionizante și nu necesită sedare. Investigația este sigură și fără riscuri. Ultrasunetele nu pot fi resimțite de către pacient și nu produc niciun fel de leziuni. Gelul folosit este pe bază de apă și nu lasă urme pe piele sau îmbracăminte. Cel mai frecvent, ecografiile abdominale sunt solicitate pentru investigarea acuzelor dureroase. Ecografia este utilă mai ales în evidențierea principalelor organe abdomino-pelvine, putând fi confirmate modificări morfo-structurale precum: hepato-splenomegalii sau atrofii, dilatații de căi biliare, prezența calculilor sau a chisturilor, formațiunilor tumorale sau malformațiilor. Referitor la tractul gastro-intestinal, există o serie de excepții vizibile ecografic la copil: inflamația apendicelui, refluxul gastro-esofagian sau stenoza hipertrofică de pilor la nou-născuți/sugari, precum și invaginația intestinală. Examinarea trebuie efectuată de un medic specializat în imagistică pediatrică și abdominală pentru a furniza maximum de informații. Cu ajutorul studiului Doppler, pot fi analizate pe de o parte vasele de sânge și dinamica circulației la nivelul aortei și ramurilor sale arteriale, venei porte, venelor hepatice și a altor structuri, evidențiind stenoze congenitale sau dobândite, tromboze sau malformații vasculare, iar pe de altă parte poate fi evaluat gradul de vascularizație a unei leziuni focale parenchimatoase sau a unui proces inflamator localizat.

Ecografia de părți moi la copil reprezintă o investigație sigură ce permite examinarea completă a țesuturilor superficiale, fiind indicată pentru: diagnosticarea, evaluarea și urmărirea evoluției leziunilor ligamentare, tendinoase și musculare; malformații vasculare (hemangiom, limfangiom, malformații venoase, arterio-venoase etc.); mase solide, chistice și colecții de diverse etiologii (congenitală, infecțioasă, traumatică); inflamații; entorse; rupturi musculare; luxații congenitale de șold; compresii vasculo-nervoase; infecții/inflamații ale glandelor salivare sau ganglionilor; corpi străini subcutanați. Ultrasonografia de părți moi a devenit metoda de elecție de diagnostic și urmărire a diverselor patologii pediatrice. O astfel de investigație este de preferat în detrimentul rezonanței, deoarece nu necesită sedare și oferă posibilitatea unui studiu în dinamică. Spre deosebire de ecografia abdominală, cea de părți moi nu necesită o pregătire specială.

Ecogafia de șold pentru depistarea displaziei cuprinde un spectru larg de anomalii, fiind modalitatea imagistică preferată pentru depistarea displaziei de dezvoltare a șoldului la copiii cu vârsta mai mică de 6 luni. Metoda Graf este cea mai utilizată tehnică, însă nu există un consens cu privire la cea mai bună metodă. Încă nu există recomandări clare dacă este mai bine să se efectueze ecografia la toți nou-născuții (screening) sau doar la cei cu instabilitate clinică sau factori de risc (poziție decalată, antecedente familiale). Lăsând la o parte incertitudinile, screeningul ecografic pentru displazia de dezvoltare a șoldului este important deoarece boala este inițial ocultă și este mai ușor de tratat atunci când este identificată precoce. În acest fel, putem preveni dizabilitatea gravă a șoldului.

Ecografia testiculară și scrotală este modalitatea primară de imagistică a sistemului reproducător masculin. Este relativ rapidă, ieftină și nu iradiază. Este utilizată, alături de examenul Doppler, pentru a investiga problemele la nivelul scrotului, testiculelor sau epididimului, precum o leziune, durere sau tumefacție la nivelul testiculelor ori în jurul acestora. Utilizări specifice includ: identificarea nodulilor testiculari benigni/maligni, traumatisme, torsiunea testiculară, orhi-epididimita, bilanțul varicocelului, infertilitatea, testiculele necoborâte etc. 

Ecografia peniană este efectuată în puține centre din România, fiind solicitată în boli specifice (maladia Peyronie), în diferite tipuri de leziuni (ex. traumatisme în timpul actului sexual) sau ca examen Doppler în tulburări circulatorii cu disfuncții erectile. Ecografia Doppler de penis evaluează cu precizie circulația sangvină la nivelul arterelor penisului de ambele părți ale corpilor cavernoși, afectarea acesteia fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale disfuncțiilor erectile. Injecția intracavernoasă cu ac fin cu substanțe vasodilatatoare este utilizată pentru evaluarea răspunsului erectil și a vascularizației la examenul Doppler (serviciu unic în regiune).

INFILTRAȚII ECO-GHIDATE ÎN PATOLOGIILE MUSCULO-SCHELETALE

Folosirea ecografiei în infiltrații are mai multe avantaje: scade complicațiile procedurii, oferă siguranță în evitarea structurilor nobile (vase și nervi), pot fi infiltrate structuri de mici dimensiuni, crește acuratețea și eficiența locală a produselor utilizate, minimizează durerea și disconfortul pacientului, scade nevoia utilizării pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) pe cale orală/sistemică și implicit efectele adverse ale acestora (cardiovasculare, sângerări gastro-intestinale etc.). În infiltrațiile sub ghidaj ecografic realizăm un diagnostic ecografic pentru evaluarea anatomiei locale și procesului patologic, alegerea căii de abord și a acului. Informarea prealabilă a pacientului și asepsia strictă sunt obligatorii.

Structurile articulare de dimensiuni mari se pot infiltra și utilizând repere anatomice, dar acestea sunt modificate în cadrul patologiilor degenerative (osteofitoză, îngustări ale spațiului articular, status posttraumatic, fracturi vechi consolidate vicios) și pot genera confuzie. În plus, în cazul structurilor mici (infiltrații în jurul nervilor – canal carpian, tunel tarsian etc., sau în teaca sinovială a tendoanelor pentru tenosinovite), rentabilitatea unei infiltrații fără ghidaj ecografic este scăzută. În aceste cazuri, infiltrațiile ghidate ecografic asigură o reușită superioară, dar și evitarea complicațiilor. Afecțiunile sistemului musculoscheletal pot fi împărțite în leziuni inflamatorii și mecanice, iar terapia injectabilă locală are ca scop principal reducerea inflamației și durerii. Substanțele folosite sunt în general combinații între corticosteroizi și anestezice locale, substanțe vâscoelastice, derivați de acid hialuronic, PRP, derivați de citokine etc. 

Avantajele infiltrațiilor intraarticulare sunt: ameliorarea simptomatologiei, chiar dispariția durerii pentru o perioadă de timp, îmbunătățirea funcției articulare, diminuarea dozei sau încetarea administrării de antiinflamatoare/antialgice adjuvante, posibilitatea temporizării unei intervenții chirugicale (ex. protezări), reluarea kinetoterapiei în condiții mai bune, cu rezultate superioare. Există o multitudine de tehnici de infiltrare, cele utilizate la ReumaDiagnostic fiind cele dovedite (publicate) și care respectă principiul beneficiului maxim cu riscul minim. Utilizarea ecografiei permite vizualizarea acului și poziționarea lui în timp real pentru reușita terapeutică în condiții de siguranță.

Indicațiile infiltrațiilor ecoghidate sunt în principal:

Artroze: toate articulațiile pot fi abordate, inclusiv cele mari (coxofemurală) și cele foarte mici.

Bursite: cel mai frecvent la umăr (subacromiodeltoidiană), șold (pertrohanteriană), cot (olecraniană) și genunchi.

Tenosinovite: ale tendoanelor extensoare sau flexoare ale mâinii (ex. tenosinovita de Quervain); asigură vizualizarea tendoanelor afectate și tratamentul local, evitând producerea de leziuni iatrogene.

Biopsii: în formațiuni fără etiologie cunoscută; poate orienta un act chirurgical mai extins, precum relația cu structurile vasculo-nervoase.

Calcificări: în special la nivelul umărului, mai ales tendonului supraspinos – triturații, distensii umăr înghețat/capsulită, alte tratamente locale.

Epicondilite: cele mai frecvente la nivelul cotului (diagnostic, tratament).

Sindroame de compresiune: la nivelul cotului (nerv ulnar și radial), la nivelul mâinii (nerv median în sindrom de canal carpian sau ulnar în sindrom Guyon).

Sindroame de impingement: la umăr, trohanterian, patelar superior și inferior, condilian lateral etc. (diagnostic și tratament local).

Entezite: la inserția tendonului ahilian, boala Haglund, cvadricipital sau rotulian etc.

Fasciita plantară sau pinteni calcaneeni – diagnostic și tratament local.

Nevrom Morton – diagnostic și tratament local.

Puncții – aspirații ale chisturilor de la nivelul mâinii, chist Baker etc.

Puncții – aspirații articulare sau în cazul colecțiilor pentru analiza lichidiană și tratament specific conform examenelor de laborator.

Există o multitudine de alte indicații în patologii diverse musculoscheletale, care trebuie judecate de medicul clinician în contextul clinico-biologic, în funcție de specificul și extensia afecțiunii, de complicațiile acesteia, de particularitățile pacientului, de tratamentul sistemic, fizio-kinetoterapeutic sau chirurgical asociat. Din toate aceste motive, un bilanț diagnostic exact și complet stă la baza abordării pacientului la ReumaDiagnostic și este fundamental pentru reușita terapeutică.

ReumaDiagnostic este un centru medical supraspecializat pe diagnosticul, tratamentul și recuperarea medicală a afecțiunilor musculoscheletale, cu sediul în Str. Galații Noi nr. 5, Galați, jud Galați. 

Află mai multe despre ReumaDiagnostic pe site-ul www.reumadiagnostic.ro sau pe https://www.facebook.com/ReumaDiagnostic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe