Newsflash
Știri

Avem nevoie de mai mulţi reumatologi

de Dr. Mariana MINEA - oct. 13 2023
Avem nevoie de mai mulţi reumatologi

În timp ce majoritatea reumatologilor români sunt concentraţi în centrele universitare, există judeţe și spitale judeţene fără astfel de specialiști, au atras atenţia participanţii la Congresul Naţional de Reumatologie.

România are aproximativ 400 de medici reumatologi, prea puţini pentru nevoile pacienţilor și pentru cele peste 200 de boli care se manifestă la nivelul sistemului musculoscheletal, a transmis prof. dr. Simona Rednic, la momentul respectiv încă președintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), cu ocazia celei mai recente ediţii a Congresului Naţional de Reumatologie. Examenul de rezidenţiat oferă anual aproximativ 30 de posturi pentru Reumatologie.

„Reumatologia este o specialitate tânără, avem tot mai multe terapii și posibilităţile de a ajuta bolnavii sunt tot mai mari. Soluţiile pe care le văd pentru rezolvarea situaţiei sunt: o imagine mai bună a Reumatologiei, evitarea unor confuzii care se fac între Reumatologie și alte specialităţi (de exemplu, Recuperarea medicală), inclusiv la nivel de spitale. Este un efort constant de educare pentru creșterea imaginii specialităţii către managerii de spitale, autorităţile locale”, a explicat prof. dr. Simona Rednic.

Profesor Rednic a anunțat și crearea unui proiect de coaching pentru șefii de secții și pentru asistentele șefe, „pentru că în ultima vreme viața noastră profesională e din ce în ce mai complicată, tot mai greu gestionăm situațiile de criză, există presiuni administrative, iar lucrurile se schimbă permanent”.

De la stânga la dreapta: prof. dr. Cătălin Codreanu, prof. dr. Simona Rednic, dr. Răzvan Ionescu

Economiile să se întoarcă la Sănătate

În Registrul român de boli reumatice sunt înscriși peste 10.000 de pacienţi aflaţi în tratament cu medicamente biologice sau sintetice ţintite, cu forme severe de boală, a transmis prof. dr. Cătălin Codreanu. Jumătate dintre ei se află în remisiune, un sfert au boală cu activitate joasă, iar un sfert nu se află în ţinta terapeutică, a adăugat acesta: „Dacă vrem să schimbăm ceva, atunci trebuie să le oferim pacienţilor tratamentul mai devreme în timpul bolii”. 

De asemenea, specialiștii și-au exprimat dorința ca potențialele economii făcute prin utilizarea eficientă a terapiilor să se întoarcă în sistemul de Sănătate. 

Congresul Naţional de Reumatologie s-a desfășurat în perioada 5-7 octombrie și a avut peste 600 de înscriși, printre care numeroși reumatologi tineri, dar și medici interniști și medici de recuperare medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe