Încă o lună de carantină, anunţată destul de brutal de președintele României, cu ton de manager supărat pe angajaţii care nu și-au îndeplinit targetul.
Bănuiesc că o fi pe undeva și un consilier care să se ocupe de comunicare, pentru că în perioada asta comunicarea are un rol covârșitor asupra rezilienţei și mobilizării resurselor noastre interne de a face faţă, mintal, lunii următoare.
A se compara, doar din motive didactice, cu discursul reginei Elisabeta, unde absolut fiecare cuvânt a fost cântărit și încărcat cu exact proporţia potrivită de liniște și emoţie.
Căci de resurse mintale va fi nevoie. Deja, ca psihiatru, văd efectele primei luni. Numărul de pacienţi a scăzut dramatic la cabinet, dar asta nu înseamnă că oamenii sunt bine, ci că nu au cum să ceară ajutor.
De altfel, piedicile puse, instituţional, tratării bolilor cronice de toate felurile în această perioadă se vor resimţi fără doar și poate după relaxarea măsurilor, când vom avea un val masiv de oameni cu alte suferinţe, non-Covid-19, care vor asalta serviciile medicale.
Deocamdată zbârnâie doar telefonul, de zeci de ori pe zi, cu pacienţi noi și vechi încercând disperaţi să găsească un sfat de sănătate psihică, ceea ce îmi permite să rămân conectat la starea colectivă de spirit. Iată ce am constatat până acum, dintre problemele cele mai prevalente:
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe