Newsflash
Internaționale Știri

EMA: nu există legătură între gândurile suicidare și medicamentele pentru slăbit

de L. Budin - apr. 15 2024
EMA: nu există legătură între gândurile suicidare și medicamentele pentru slăbit

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a analizat rezultatele unui studiu de mare amploare din SUA şi a efectuat o cercetare proprie, cu rezultate asemănătoare.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a găsit nicio dovadă că o clasă de medicamente pentru diabet şi pentru slăbit, cum ar fi popularul Wegovy produs de compania Novo Nordisk, ar avea vreo legătură cu gândurile suicidare. 

Comitetul de Evaluare a Riscurilor de Farmacovigilenţă (PRAC) din cadrul EMA, care monitorizează efectele secundare ale medicamentelor, a precizat că, după ce a analizat dovezile disponibile, a decis că nu este necesară nicio actualizare a informațiilor despre produs în prospectele acestor tratamente, informează Reuters și Agerpres

Producătorul farmaceutic danez Novo Nordisk a a anunţat că va continua să monitorizeze orice raportare privind reacţii adverse la medicamente, inclusiv despre gândurile suicidare.

Anunțul de vineri vine după ce EMA şi-a extins în decembrie procedura de examinare a clasei de medicamente pentru pierderea în greutate şi diabet cunoscute sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1, pentru a obţine mai multe date de la producătorii de medicamente şi pentru a investiga în continuare această problemă.

Analiza a început în iulie, după ce autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Islanda a semnalat trei cazuri de pacienţi care s-au gândit la sinucidere sau la automutilare după ce au folosit medicamentele produse de Novo Nordisk.

Examinarea s-a concentrat asupra medicamentelor care conțin fie semaglutidă, fie liraglutidă. Liraglutida este ingredientul activ din Saxenda, un tratament pentru pierderea în greutate al companiei Novo Nordisk, în timp ce semaglutida este ingredientul activ din Wegovy şi Ozempic, cel din urmă fiind cel mai bine vândut tratament pentru diabet.

EMA a analizat rezultatele unui studiu de mare amploare din Statele Unite şi nu a constatat o asociere directă între utilizarea semaglutidei şi gândurile suicidare. Rezultatele unui alt studiu efectuat de EMA au dat rezultate asemănătoare. Ambele studii s-au bazat pe analiza dosarelor electronice de sănătate.


Notă autor:

Sursă foto: mnir.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe