Un studiu realizat în Statele Unite nu a găsit nicio dovadă care să demonstreze că administrarea Ozempic sau Wegovy de la Novo Nordisk ar fi asociată cu o înmulțire a cazurilor cu gânduri suicidare.
Atât Ozempic, recomandat pentru diabet de tip 2, cât şi tratamentul pentru obezitate Wegovy conţin acelaşi ingredient activ, semaglutida, informează Reuters și Agerpres.
O analiză a datelor din fișa medicală electronică a peste 1,8 milioane de pacienţi a constatat un risc mai mic de cazuri noi şi recurente de gânduri suicidare la persoanele care iau semaglutidă, comparativ cu cele care utilizează alte medicamente pentru pierderea din greutate sau diabet.
Semaglutida aparține clasei de medicamente GLP-1, concepute iniţial pentru diabetul de tip 2. Pe lângă faptul că ajută la controlul nivelului glicemiei, declanşează și o senzaţie de saţietate.
Îngrijorările asociate rapoartelor cu cazuri de gânduri suicidare asociate cu semaglutida au condus la o investigaţie efectuată de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), în timp ce Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a listat ideaţia suicidară drept potenţial motiv de îngrijorare pentru medicamentele GLP-1.
O analiză Reuters de anul trecut a constatat că FDA a primit 265 de rapoarte de cazuri de gânduri sau comportamente suicidare de la pacienţi care luau semaglutidă sau medicamente similare începând din 2010. Dintre aceste rapoarte, 36 descriu un deces prin sinucidere sau sinucidere suspectată.
Astfel de rapoarte de reacţii adverse nu dovedesc o legătură între un medicament şi un efect secundar, însă pot semnala autorităţilor de reglementare necesitatea de a studia un risc specific.
Pentru acest studiu, publicat online în jurnalul ştiinţific Nature şi finanţat de Institutul Naţional american de Sănătate, cercetătorii au analizat date de la 240.258 de pacienţi din SUA cărora li s-au prescris Wegovy sau alte medicamente pentru pierderea din greutate şi de la circa 1,6 milioane de pacienţi cu diabet de tip 2 cărora li s-a prescris Ozempic sau alte tratamente.
Cercetătorii au comparat aproape 53.000 de pacienţi care luau Wegovy cu acelaşi număr de utilizatori de alte medicamente similare pentru pierderea din greutate.
Ei au descoperit că în primele şase luni de utilizare, cazuri noi de gânduri suicidare au fost raportate de 0,11% dintre utilizatorii Wegovy comparativ cu 0,43% dintre utilizatorii de bupropionă, naltrexonă, orlistat, topiramat, fentermină sau setmelanotide.
După ce au luat în considerare alţi factori de risc, s-a constatat că riscul de gânduri suicidare apărute pentru prima dată a fost cu 73% mai mic în cazul Wegovy, au indicat cercetătorii.
Pentru niciunul dintre pacienţii din grupul Wegovy nu s-a raportat o tentativă de sinucidere, în comparaţie cu 14 utilizatori de alte medicamente, se arată în raport.
Printre pacienţii cu antecedente de ideaţie suicidară, riscul de gânduri suicidare recurente a fost cu 56% mai mic în cazul Wegovy comparativ cu alte medicamente pentru pierderea din greutate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe