Newsflash
OPINII

Noul Contract-cadru pentru medicii de familie

de Dr. Valentin PANTEA - aug. 26 2022
Noul Contract-cadru pentru medicii de familie

De câteva zile se află în „Transparenţă decizională” proiectul noului Contract-cadru pentru medicina de familie.

image-from-rawpixel-id-414253-jpeg
Foto: Pixabay

Lăsând la o parte problemele cronice ale acestui document (e din an în an mai stufos, cu tot mai multă presiune pe medicii de familie; ca medic, ai nevoie de consilier juridic ca să-l înţelegi; restricţii la prescrierea unor medicamente pentru medicii de familie, pe care nu le regăsești în niciun alt sistem medical european etc.), anul acesta ne-am trezit cu încă o propunere năstrușnică: pacienţii deveniţi neasiguraţi vor fi excluși de pe lista medicului de familie, urmând ca ei să se reînscrie când redevin asiguraţi.

Din punct de vedere juridic, consider că este o încălcare a drepturilor pacientului, care are dreptul să se înscrie pe lista unui medic de familie indiferent dacă este asigurat sau nu. În plus, dacă până acum pacientul neasigurat beneficia de servicii medicale gratuite acordate de medicul lui de familie în caz de urgenţă, acum el va fi nevoit fie să se prezinte la UPU, fie să-i plătească medicului de familie contravaloarea serviciului medical.

Pentru exemplificare, și eu sunt solicitat să consult pacienţi care nu sunt înscriși pe lista mea, în regim de liberă practică medicală, și taxez aceste servicii cu 50 de lei, bani pentru care îi dau pacientului o chitanţa. La fel ar trebui să procedez de-acum înainte cu foștii mei pacienţi, dar scoși de pe lista mea după pierderea calităţii de asigurat. Evident că cei mai mulţi pacienţi nu vor dori să plătească cei 50 de lei/serviciu și se vor prezenta la UPU, unde totul e gratis.

Din punct de vedere economic, această mișcare va face economii la bugetul CAS, încât medicul de familie nu va mai primi banii per capita (PC) pentru acești pacienţi când vor redeveni asiguraţi (menţionez că pentru pacienţii neasiguraţi medicul de familie nu primește plata PC).

Acești pacienţi, redeveniţi asiguraţi, vor fi reînscriși la medicul de familie doar când se vor prezenta la acesta. Numai că între momentul înscrierii pe lista medicului de familie și operarea datelor la CAS poate exista o diferenţă de 1-3 luni, ceea ce face ca în această perioadă medicul de familie să nu fie plătit pentru serviciile medicale acordate acestor pacienţi.

Din punct de vedere uman, e de înţeles dorinţa CAS de a face economie, întrucât bugetul sănătăţii a fost rectificat negativ. Rămâne totuși un gust amar, o lehamite faţă de sistemul (medical) românesc și o supraîncărcare birocratică inutilă (o reînscriere a unui pacient care nu a cerut transferul la un alt medic).

Lehamitea e și mai accentuată când citesc că pentru sănătate nu sunt bani, în schimb s-au găsit bani (de unde oare?) pentru a suplimenta fondurile alocate partidelor politice din bugetul de stat (circa 5 milioane de euro). Și cel puţin dacă nu ar mai fura din bugetul ţării.

Citiți și: Printre cifre

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe