Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 100 de pacienți cu HTP, tratați în cadrul Centrului Expert din Timișoara

de Magdalena Tănăsescu - ian. 4 2024
Peste 100 de pacienți cu HTP, tratați în cadrul Centrului Expert din Timișoara

De la înființare, în Centrul Expert de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara au fost tratați peste 100 de pacienți cu diverse forme de Hipertensiune Arterială Pulmonară (HTP).

Potrivit unei postări pe Facebook, majoritatea pacienților au fost persoane tinere, de sex feminin. 

 

„Gravitatea bolii, care este mai agresivă ca multe forme de cancer, și diagnosticarea tardivă a afecțiunii au făcut ca rata de supraviețuire a pacienților să fie redusă. Hipertensiunea pulmonară (HTP) este determinată de o creștere a presiunii în circulația pulmonară, în artere, în vene ori capilare, având ca efect o suprasolicitare constantă a inimii, asociată cu insuficiență cardiacă. Aceasta poate duce la moarte prematură”, se menționează în postare.

 

Începând cu 2008, România are un program național de tratament al pacienților cu Hipertensiune Arterială Pulmonară. 

 

„Simptomele HTP sunt nespecifice, absente inițial, dar care devin tot mai evidente în decurs de câteva luni, pe măsură ce boala evoluează. Astfel, inițial, apare greutatea în respirație, la început doar la efort, iar ulterior, chiar și în repaus, apar constricția toracică, astenia, senzația de amețeală sau chiar leșinul (lipotimia). Se produce, totodată, o «învinețire» a feței și a buzelor, apar edemele (umflarea picioarelor), palpitațiile și creșterea pulsului. Confirmarea HTP implică, practic, un diagnostic de excludere”, a afirmat Subloc. Dr. Nicoleta Bertici, medic primar pneumolog - coordonator al Centrului Expert. 

 

Tratarea bolii implică un abord multidisciplinar, care include specialități precum: pneumologie, cardiologie, reumatologie, radiologie, hematologie, gastroenterologie și chiar chirurgie cardiacă. HTP este o boală severă, fără perspective de vindecare în prezent și cu prognostic destul de rezervat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe