Newsflash
OPINII

Printre cifre

Printre cifre

Statisticile sunt niște cifre seci care încearcă să prezinte cât mai exact o situaţie, dar sunt determinate de sursele de informare. Ele ne motivează acţiunile întreprinse în politicile de sănătate.

Datele Eurostat arată că România se află pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește accesarea serviciilor medicale de stomatologie, respectiv cu 0,4 consultaţii/locuitor. Din tabelul de referinţă al informaţiei oferită de Eurostat (1), observăm și că în ultimul an numărul de consultaţii la stomatologie a scăzut și mai mult.

Dar această scădere este înregistrată practic în toate ţările din Uniunea Europeană, ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia recentă.
Datele privind consultaţiile în România par totuși puţin credibile dacă ne raportăm la realitatea din teren.

La numărul de consultaţii și tratamente menţionat nu este explicabilă funcţionarea în condiţii bune și chiar de rentabilitate a celor peste 22.000 de medici stomatologi în cele peste 16.300 de cabinete dentare existente.

De fapt, nici numărul real al medicilor stomatologi înregistraţi în România nu este cel declarat în raportul amintit. Registrul unic al medicilor stomatologi este în gestiunea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) și doar aici putem găsi datele corecte.

Pe de altă parte, România este în top în ceea ce privește nevoile reale de tratamente stomatologice și, totodată, este ţara europeană cu un buget derizoriu alocat îngrijirilor medicale stomato­logice în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Baza pentru politicile de sănătate

Singurele tratamente stomatologice care pot fi contabilizate sunt cele acordate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar mai puţin de un sfert dintre medicii stomatologi au contracte cu casele de sănătate. Cabinetele stomatologice private sunt majoritare și pentru ele nu avem un sistem centralizat de colectare a datelor cu privire la îngrijirile medicale acordate.

Găsim date controversate și în raportul privind activitatea unităţilor sanitare elaborat de Institutul Naţional de Statistică pentru 2019 (2). Astfel de date le găsim preluate de alte materiale informative, cum ar fi Campania „Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!” – 2021, sub egida Ministerului Sănătăţii.

Conform raportului, numărul de medici stomatologi existenţi în judeţele ţării nu este cel corect. Există diferenţe de chiar 40% între datele din raport și cele reale. Dacă nu avem datele corecte privind personalul medical, nu putem să calculăm un raport corect privind numărul de locuitori ce revin unui medic stomatolog.

Numărul de cabinete medicale stomatologice este însă corect sau, cel puţin, credibil. Repartizarea cabinetelor în teritoriu, precum și a medicilor stomatologi arată o discrepanţă majoră între accesibilitatea serviciilor stomatologice în mediul urban și a celor din mediul rural. Politicile de sănătate au la bază (sau ar trebui să aibă) date statistice veridice.

CMSR caută soluţii

Colegiul Medicilor Stomatologi din România este preocupat de identificarea unor modalităţi potrivite și fezabile prin care colectarea de date corecte, concordante cu realitatea, să poată fi realizată.

Suntem în căutarea unor asemenea soluţii și avem perspectiva obţinerii unor informaţii cu caracter statistic care să ne poată orienta activităţile cât mai ţintit pe nevoile reale ale stomatologiei și să poată susţine promovarea din partea autorităţilor competente române a unor politici de sănătate corecte și în avantajul cetăţenilor.

Reducerea indicatorilor de morbiditate prin caria dentară și alte boli stomatologice, precum și creșterea accesibilităţii populaţiei la servicii medicale stomatologice rămân obiectivele principale. Doar pe baza unor date corecte, care exprimă realitatea, se pot găsi soluţii fezabile și eficiente.

Citiți și: Noul Contract-cadru pentru medicii de familie


Notă autor:

1. https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=hlth_hc_dent&lang=en
2.http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/activitatea_unitatilor_sanitare_anul_2019

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe