Terapiile moderne împotriva cancerului își îndreaptă atenția în direcția atacării celulelor tumorale, în timp ce țesutul sănătos este evitat.
O echipă multidisciplinară de cercetători de la Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) și de la Freie Universität (FU) Berlin a făcut progrese în acest domeniu.
Potrivit phys.org, oamenii de știință au produs nanoparticule care sunt special concepute pentru a ținti clar celulele canceroase. Aceste particule extrem de mici pot naviga direct către celulele din tumoră și pot fi vizualizate cu ajutorul tehnicilor avansate de imagistică medicală.
Atât în vasele petri, cât și în modelele pe animale, cercetătorii au putut să ghideze în mod eficient aceste nanoparticule către celulele canceroase. Presa străină scrie că următorul pas este ca oamenii de știință să combine această nouă tehnică cu abordările terapeutice în combaterea cancerului.
Cercetătorii de la HZDR au început experimentele cu mici particule biocompatibile, făcute din poligliceroli dendritici care au rolul de molecule „purtătoare”. Oamenii de știință spun că ei pot modifica aceste particule și că le pot introduce diverse funcții. De exemplu, experții pot atașa un fragment de anticorp de o particulă care se leagă în mod specific de celulele canceroase.
Acest fragment de anticorp este partea vizibilă folosită pentru a ținti, întrucât acesta direcționează nanoparticula către tumoră.
De fapt, ținta nanoparticulelor modificate este un antigen cunoscut sub denumirea de EGFR sau receptorul pentru factorul de creștere epidermal. De ce este el important? În anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar sau în tumorile capului și gâtului, această proteină este supraexprimată pe suprafața celulelor.
Oamenii de știință au putut să arate că nanoparticulele pe care le-au creat interacționează preferențial cu celulele canceroase prin intermediul acestui receptor. În testele de control efectuate cu nanoparticule similare care au fost modificate cu un anticorp nespecific, cercetătorii au observat că un număr semnificativ mai mic de nanoparticule s-au acumulat în interiorul celulelor tumorale.
În experimentele viitoare, oamenii de știință speră să reușească să testeze mai departe aceste particule și să afle dacă le pot modifica sistemul, astfel încât acestea să transporte și alte componente. De pildă, ei doresc să le facă funcționale și să le îmbogățească cu o substanță activă. Astfel, ar putea fi administrat un medicament direct în tumoră, pentru a distruge celulele canceroase.
Sursa foto: National Cancer Institute pe site-ul Unsplash
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe