Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cancerul intestinal poate fi diagnosticat fără biopsii

de Magdalena Tănăsescu - apr. 5 2024
Cancerul intestinal poate fi diagnosticat fără biopsii

Tomografia cu emisie de pozitroni (numită și PET) permite examinarea întregului intestin și studierea tumorilor, au descoperit experții care lucrează cu Cancer Research UK.

Potrivit unei noi cercetări, publicate în The Guardian, scanările PET creează o imagine tridimensională a interiorului corpului, iar cercetătorii cred că efectuarea mai multor scanări în timpul tratamentului ar putea ajuta la monitorizarea mai eficientă a bolii.

„Imagistica PET oferă o alternativă promițătoare, având capacitatea de a supraveghea întregul peisaj al cancerului, permițându-ne să examinăm tumorile mai în detaliu în timp ce acestea sunt încă în creștere”, a declarat dr. David Lewis, de la Cancer Research UK Scotland Institute și de la Universitatea din Glasgow, cel care a condus cercetarea. 

Aproximativ 4.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer de intestin în Scoția, reiese din datele Cancer Research UK. De asemenea, aproximativ 1.800 de persoane diagnosticate cu această boală mor în fiecare an.

Pentru a identifica diferite caracteristici ale tumorii cu ajutorul imagisticii PET, echipa de cercetare a folosit datele genetice existente despre cancerul intestinal.

Imagistica PET este un instrument crucial în abordarea noastră viitoare de a diagnostica această boală, care afectează atât de mulți oameni din Scoția. Aceste descoperiri oferă o oportunitate interesantă de a revoluționa modul în care diagnosticăm și monitorizăm cancerul intestinal fără intervenții chirurgicale invazive. În acest mod se reduce riscul și se îmbunătățesc rezultatele pentru pacienți”, a declarat dr. Catherine Elliott, director de cercetare la Cancer Research UK.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe