Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Medicamente cu forme ciudate mai eficiente

de Florentina Ionescu - aug. 18 2023
Medicamente cu forme ciudate mai eficiente

Pilulele și tabletele au, de regulă, forme simple, pentru a fi ușor de înghiţit. Dar forma lor nu garantează un control bun în privinţa modului în care este eliberată substanţa activă.

Oamenii de știinţă de la Institutul Max Planck au dezvoltat un model pentru a crea designul unor forme mult mai complexe de pilule, printate 3D, care eliberează substanţa activă din medicamente într-un mod specific. Pilulele pot părea ciudate la prima vedere, având  zimţi, crestături, zigzaguri. Unele seamănă cu niște piuliţe, altele cu sfeșnice.

Problema cu formele clasice ale pilulelor este că nu oferă menţinerea unui nivel optim al concentraţiei substanţei active în corp. De aceea, în cadrul unui studiu nou, cercetătorii Institutului Max Planck au dezvoltat noi modele pe computer, care le-au permis să creeze forme complexe ale medicamentelor. Acestea se dizolvă într-o anumită ordine și  eliberează cantitatea dorită dintr-o moleculă la un moment stabilit.

Proces etapizat

Pentru început, cercetătorii au definit durata de timp în care o pilulă ar trebui să elibereze în organism ingredientul ei activ, cantitatea acestuia și ordinea eliberării, pentru a avea eficienţă maximă. 

 În etapa următoare, au folosit un model computerizat care generează o formă cu acest profil exact de eliberare a substanţei medicamentoase. Iar în final, au utilizat o imprimantă 3D disponibilă pe piaţă pentru a produce o nouă pilulă, cu o formă bizară. 

În experimentele realizate în laborator, echipa de cercetători a arătat că noile pilule s-au dizolvat în apă în maniera prezisă de modelul computerizat, eliberând încărcătura medicamentului în perioada dorită de timp.

Pentru a fi ușor de înghiţit, oamenii de știinţă au găsit o soluţie. Aceste pilule cu forme „neortodoxe” ar urma să fie închise în capsule cu înveliș moale, care se vor dizolva foarte repede în stomac. Cercetarea lor a fost publicată recent în jurnalul ACM Transactions on Graphics*.


Surse articol:
*https://dl.acm.org/doi/10.1145/3550454.3555518
https://newatlas.com/medical/jagged-little-pills-3d-printed-drug-release/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe