Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dan Zaharescu: „Provocarea pe care o avem în față e să depășim scopul inițial al SNVM”

de Cristina GHIOCA - apr. 11 2024
Dan Zaharescu: „Provocarea pe care o avem în față e să depășim scopul inițial al SNVM”

Cu o eficiență dovedită până în prezent, Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor ar putea fi utilizat și în alte scopuri. Unul dintre acestea este anticiparea problemelor de stoc, crede Dan Zaharescu, președintele OSMR.

La cinci ani de când a devenit operațional, Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM) este un model de succes în România, au subliniat participanții la cea de-a cincea ediție a conferinței „Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor”.  Reuniunea a avut loc la Palatul Parlamentului, în data de 9 aprilie.

În prezent, SNVM are 100% utilizatori înrolați și un nivel de alertă de 0,02% din totalul celor peste 850 de milioane de tranzacții înregistrate în anul 2023, sub ținta de 0,05% stabilită la nivel european prin Directivă. În ianuarie 2024, în sistem se regăseau  9.612 farmacii, 592 spitale și 392 distribuitori angro. „În cei cinci ani de funcționare sistemul a acumulat aproximativ 2,6 miliarde de cutii în baza de date. Are aproximativ 130.000 de loturi de medicamente pentru cele 6.600 de medicamente care sunt în acest an în sistem”, a declarat Dan Zaharescu, președintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR).

În opinia sa, în prezent, sistemul ar putea fi utilizat și în alte scopuri decât cel pentru care a fost implementat, și anume împiedicarea pătrunderii medicamentelor contrafăcute în circuitul legal de distribuire a produselor medicamentoase: „În acest moment, provocarea pe care o avem în față e să depășim scopul inițial al proiectului, fiindcă eficiența a fost deja probată. (…) Astăzi putem să vorbim de anticiparea unor riscuri de rupturi de stocuri, care pot fi prevenite prin diverse metode legate de utilizarea acestei aplicații. Este adevărat că legislația europeană care a introdus sistemul prevedea utilizarea acestor date doar pentru prevenirea intrării medicamentelor contrafăcute în circuitul comercial legal, dar este în interesul pacienților să extindem utilizarea sistemului și în alte direcții”.

O altă direcție în care SNVM ar putea fi utilizat este pentru decontarea de către Casa de asigurări de sănătate a medicamentelor care sunt decomisionate din sistemul de verificare al medicamentelor. Acest lucru se întâmplă deja în Bulgaria, a precizat președintele OSMR: „Această abordare duce la o mai bună acuratețe a datelor legate de ce medicamente au fost eliberate către ce categorii de pacienți și toate aspectele care sunt în spatele prelucrării unor asemenea date”.

În anul 2023, în România a fost implementată  cea de-a treia versiune a sistemului. SNVM 3.0 a conținut o îmbunătățire semnificativă a sistemelor de securitate informatică a platformei, dar și posibilitatea de a emite rapoarte suplimentare pentru autorități. Luna aceasta urmează să fie lansată noua vresiune a SNVM. „Versiunea 4.00 a sistemului,  conține 36 de tipuri de rapoarte puse la dispoziția autorităților, a unităților implicate în acest sistem [rapoarte] care ajută la monitorizarea funcționării lui și la luarea unor decizii strategice în momentul în care datele respective vor fi utilizate", a conchis Dan Zaharescu. 

 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe