Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Grefe printate 3D, viitorul în remodelarea osoasă

de Florentina Ionescu - oct. 27 2023
Grefe printate 3D, viitorul în remodelarea osoasă

Vești bune vin din SUA în domeniul chirurgiei: grefe osoase regenerative, printate 3D, au fost recent folosite în primele două cazuri clinice.

Compania Dimension Inx din Chicago, specializată în biofabricaţie, a anunţat luna aceasta că produsul său CMFlex, aprobat de FDA în ce privește grefele osoase regenerative printate 3D, a fost folosit pentru doi pacienţi care au suferit intervenţii  chirurgicale. 

Cele două premiere au fost o intervenţie la mandibulă (augmentarea unghiului mandibular) și o intervenţie la partea superioară a maxilarului (osteotomia maxilarului superior). Cele două cazuri sunt un bun indicator al faptului că această nouă generaţie de biomateriale poate fi folosită cu succes. 

În același timp, ele scot în evidenţă faptul că tehnologia platformei de printare 3D are capacitatea unică de a crea rapid biomateriale ce reglează comportamentul celulelor, astfel încât acestea să restabilească funcţia organelor și a ţesuturilor, a explicat dr. Adam Jakus, șeful departamentului Technology Strategy din cadrul Dimension Inx.

Adaptat nevoilor pacientului

Produsul este, în prezent, disponibil doar unui număr limitat de medici chirurgi, însă reprezentanţii companiei spun că se așteaptă să lanseze CMFlex la o scară mai largă în 2024. Din punct de vedere chimic, produsul este alcătuit dintr-o combinaţie de particule de hidroxiapatită și un polimer biodegradabil numit PLG (polylactide-glycolide). 

Ambele materiale au demonstrat de-a lungul timpului că au biocompatibilitate și utilitate clinică. Ele sunt combinate într-un material poros, la nivel microstructural, numit hyperelastic bone („os hiperelastic”), care este apoi printat 3D, devenind CMFlex. Produsul rezultat poate fi modelat de medicul chirurg la dimensiunea dorită, astfel încât să întrunească nevoile specifice ale pacientului. 

În plus, el absoarbe în mod eficient fluidele, ceea ce îi permite să controleze sângerarea în timpul procedurii chirurgicale, dar contribuie, în același timp, la procesul de remodelare osoasă, odată ce CMFlex este implantat în zona afectată.



https://3dprintingindustry.com/news/3d-printed-regenerative-bone-graft-used-in-first-two-surgical-cases-225296/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe