Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tratament nou împotriva cancerului de sân triplu negativ

de Magdalena Tănăsescu - feb. 5 2024
Tratament nou împotriva cancerului de sân triplu negativ

Un nou medicament care poate inhiba cu succes dezvoltarea celei mai agresive forme de cancer de sân a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia.

Potrivit studiului preclinic, medicamentul este considerat promiţător în lupta împotriva cancerului de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă a acestei afecţiuni.

 

„Studiul nostru preclinic arată că medicamentul a fost capabil să oprească înmulţirea celulelor tumorale, neafectând celulele normale din ţesutul mamar prelevat de la paciente”, a declarat Theresa Hickey, specialistă în tumori mamare la Laboratoarele pentru cercetarea cancerului Dame Roma Mitchell din cadrul Universității din Adelaide.

 

Aceasta a precizat că medicamentul necesită dezvoltare ulterioară, înainte de a se putea trece la studiile pe oameni. Este posibil ca acest lucru să fie făcut în următorii cinci ani şi poate chiar mai devreme.

Conform testelor efectuate pe animale, celule şi ţesuturi, rezultatele studiului arată că noul medicament ar putea deţine cheia pentru îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire. La ora actuală nu există niciun tratament care să vizeze în mod specific acest tip de cancer mamar, chimioterapia şi imunoterapia fiind singurele opţiuni.


Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală şi funcţionează prin ţintirea unei proteine specifice din tumoarea canceroasă numită CDK9, care accelerează dezvoltarea celulelor.


În Australia, în fiecare an, aproximativ 2.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ. Comparativ cu alte tipuri de cancer de sân, afecțiunea apare mai frecvent la persoanele mai tinere şi prezintă o rată mai mare de recădere în decurs de cinci ani. 


Notă autor:

sursa foto: https://www.adelaide.edu.au/newsroom/news/list/2024/02/05/new-drug-halts-growth-of-aggressive-breast-cancer

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe