Newsflash
Cultură

Literatura ca terapie - FILIT 2022

de Delia Scripcariu - nov. 2 2022
Literatura ca terapie - FILIT 2022

În cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2022 (FILIT) a avut loc întâlnirea cu scriitoarele Laura Lindstedt și Monique Roffey, moderată de Ioana Geantă. 

Evenientul a avut loc la data de 23 octombrie, la Centrul de Simulare al UMF Iași.

Întâlnirea a început prin adresarea unei întrebări care stă în gândurile oricărui cititor, punând în discuție rolul și potențialul terapeutic al literaturii, din perspectiva invitatelor. 

Un spectacol de teatru despre dermatita atopică se va juca la București 

literatura ca terapie filit 2022 (1)

Laura Lindstedt și Monique Roffey au adus în lumină faptul că literatura poate însemna orice, cititorul având puterea de a alege ce esență sau valență să preia din ea. Literatura oferă scena regăsirii cititorului în firul narativ, astfel rolul terapeutic nu poate fi negat din perspectiva acestei rezonanțe ce se creează. 

Creierul muzical 

Totodată, a fost accentuat faptul că, încă din vremuri imemoriale, artele au fost esențiale, chiar vindecătoare, iar oamenii au iubit mereu poveștile, întrucât ele răspund nevoii de a ne identifica și de a găsi posibile soluții la întrebări fundamentale despre existență.

Discuția a atins numeroase subiecte de real impact – ritualul scrierii, actul de creație al personajelor și responsabilitatea scriitorului de a reda ceva care să pară real, verosimil, coerent, pactul cu cititorul, trauma transgenerațională, schimbări climatice, fenomene biologice și sociale, menirea artiștilor și impactul lor asupra societății, efectele mediilor sociale (conturate printr-o metaforă referitoare la otravă și leac).

Studenții prezenți au adresat întrebări foarte originale, direcționând cursul dialogului spre diverse zone de interes, făcând din întâlnirea cu cele două scriitoare un excepțional exercițiu terapeutic. 

Galerie foto de la eveniment, mai jos:


Galerie imagini (4)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe