Newsflash
OPINII

Laboratoarele de analize medicale salvează vieţi

de Constanța Popa - apr. 5 2024
Laboratoarele de analize medicale salvează vieţi

Nevăzuţi, necunoscuţi publicului larg și opiniei publice mondiale, profesioniștii din laboratoarele medicale fac o muncă extrem de importantă pentru pacient.

Săptămâna 18-24 aprilie este dedicată, din anul 2021, de Federaţia Internaţională de Chimie Clinică și Medicină de laborator (IFCC) profesioniștilor din 
laboratoarele medicale. Puţini oameni cunosc munca nevăzută, dar extrem de importantă a laboratorului medical. 

Oamenii nu intră în contact direct cu profesioniștii din laboratoare, ci cunosc câte ceva numai prin intermediul buletinului sau raportului de analize medicale. Cu ocazia săptămânii internaţionale a profesioniștilor din laboratoarele medicale, încercăm să prezentăm importanţa muncii profesioniștilor din laboratoare în îmbunătăţirea sănătăţii și îngrijirii pacienţilor în fiecare colţ al lumii.

Programele de evaluare externă a calităţii 

Medicul clinician stabilește un diagnostic și recomandă o conduită terapeutică și pe baza rezultatelor analizelor medicale. Pentru a fi siguri că valorile rezultatelor de pe buletinul de analize medicale sunt cele corecte, profesioniștii din laboratoarele de analize medicale din întreaga lume efectuează controlul intern al calităţii și controlul extern al calităţii, prin „programe de evaluare externă a calităţii” (figurile 1 și 2).

Fig. 1

 

Fig.2

În România există obligaţia legală ca fiecare laborator de analize medicale să:

  •  „participe în mod regulat la programe de evaluare externă a calităţii” – alin. (1) art. 24 Ordinul MS nr. 1301/2007;
  •  se adreseze „unor instituţii furnizoare de servicii de evaluare externă a calităţii, notificate la Ministerul Sănătăţii” – alin. (2) art. 24 Ordinul MS nr. 1301/2007;
  •  solicite prin șeful de laborator de analize medicale „Evaluarea externă a calităţii” – alin. (2) art. 24 Ordinul MS nr. 1301/2007;
  • participe la programele de evaluare externă a calităţii conform periodicităţii „stabilite prin normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate” – alin. (3) art. 24 Ordinul MS nr. 1301/2007.

Laboratorul de analize medicale primește în urma participării la „programele de evaluare externă a calităţii”:

  •  Rapoarte de evaluare a performanţei rezultatelor raportate de el către instituţia furnizoare de servicii de evaluare externă a calităţii notificată la Ministerul 
    Sănătăţii; 
  •  Raportul de evaluare a performanţei rezultatelor, raportate de un laborator de analize medicale unei instituţii furnizoare de servicii de evaluare externă a calităţii notificate la Ministerul Sănătăţii. Acesta este important pentru pacient, deoarece profesioniștii din laboratoarele de analize medicale din România sunt obligaţi prin lege să consemneze, analizeze și să ia măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii „după primirea fiecărui raport de evaluare a performanţelor laboratorului de analize medicale, obţinut în urma participării la programele de evaluare externă a calităţii”, conform art. 25 Ordinul MS nr. 1301/2007 actualizat prin Ordinul MS nr. 1608/2022.

Un exemplu concret pentru publicul larg este valoarea analizei medicale numite „creatinină serică”. Aceasta este recomandată de medicii clinicieni pacienţilor asimptomatici sau simptomatici, cu hipertensiune arterială, cu boli renale acute sau cronice, boli extrarenale cu diaree, vărsături, transpiraţii profunde, postoperator sau la pacienţi care necesită îngrijiri medicale intensive, în sepsis, șoc, cu politraumatisme, în hemodializă, cu boli metabolice (diabet zaharat, hiperuricemie), în sarcină, în cazul bolilor cu metabolism proteic crescut (mielom multiplu, acromegalie).

Valoarea creatininei serice este importantă pentru medicii clinicieni deoarece, în cazul tratamentelor cu medicamente nefrotoxice, le oferă acestora o aproximare a ratei filtrării glomerulare prin utilizarea unei formule de calcul. Un rezultat „nesatisfăcător” obţinut de un laborator de analize medicale pentru analiza medicală „creatinină serică” în urma „participării la programele de evaluare externă a calităţii” ajută profesioniștii din laborator să identifice greșelile (cauzele ce stau la originea acestui rezultat), să ia măsuri pentru a furniza pacienţilor un rezultat corect pe buletinul de analiză. Figura 3 prezintă un raport de evaluare a performanţei cu rezultat raportat evaluat „nesatisfăcător” în urma participării la programele de evaluare externă a calităţii.

Fig. 3

Aceeași situaţie poate fi întâlnită și în cazul evaluării performanţei laboratorului în urma participării la un program de control extern al calităţii pentru orice altă analiză medicală. Dacă nu ar fi participat la programele de evaluare externă a calităţii, laboratorul de analize medicale nu ar fi putut identifica eroarea pe care o are în laborator. Profesioniștii din laborator nu ar fi putut lua măsurile care se impun și laboratorul de analize medicale ar fi furnizat pacienţilor rezultate eronate pentru analiza medicală. În ultimii ani a crescut constant numărul profesioniștilor angajaţi în laboratoarele medicale, de la 6.506 în 2010 la 14.029 în 2019, respectiv la peste 15.000 în 2020, conform datelor disponibile. Acest lucru demonstrează creșterea rolului și importanţei profesioniștilor din laboratoarele medicale.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe