Newsflash
ACTUALITATE

Patru probe paraclinice în evaluarea stării de nutriție

de Dr. Laura Davidescu - iul. 26 2023
Patru probe paraclinice în evaluarea stării de nutriție

Cu ajutorul anumitor analize de sânge se pot depista precoce unele tulburări patologice, chiar înaintea manifestărilor clinice. Astfel, tulburările de nutriție sunt mai ușor de corectat.

Proteinemia

Valoarea normală a proteinelor circulante oscilează între 6 și 8 g/dl. Sub valoarea de 6 g, vorbim de hipoproteinemie. Dintre proteinele circulante, albuminele scad primele. Raportul normal albumine/globuline este de 1,2-2.

Albumina

Constituie un indicator global al stării de nutriție a organismului, în special la persoanele vârstnice, cu diverse afecțiuni cronice. Dacă se dozează albuminele totale, avem o imagine a ingestiei proteice pe termen lung. Valoarea normală este de peste 4 g/l. Sub 3,5 g/l, vorbim de malnutriție severă.

Dozarea prealbuminei serice indică ingestia calorică și proteică pe termen scurt, de 2-3 zile.

Numărul de hematii

Alături de valorile hematocritului și ale hemoglobinei, un număr redus de hematii circulante indică o stare de anemie. Valorile sub 3,7-mil/mmc ridică semne de întrebare.

Transferinemia

Nivelul transferinei este un marker mai sensibil decât cel al albuminei, iar timpul de înjumătățire este mai scurt. Ea are valori normale de 2-3,6 g % la adult. Carența de fier, de exemplu, îi reduce sinteza.

Află  cum pot fi corectate deficiențele de nutriție cu ajutorul unor alimente speciale aici: https://www.fresubin.com/ro/de-ce-fresubin.

Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe